Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

Sunucu Hizmeti Alan Müşterilerimize Önemli Bilgilendirme!


Server Update

İşletim Sistemi ve Sunucu Güncelleştirmelerinin Önemi

      Sunucu güncelleştirmeleri veri güvenliği bakımından çok yüksek bir önem taşımaktadır. Datalarınızın güvenliği için sunucuların güncelleştirmelerini sürekli olarak takip ederek gereken tüm aksiyonların hızlı bir şekilde alınması gerekmektedir. Aksi halde verilerinizin güvenliği ihlal edilerek ele geçirilme, silinme gibi önemli sorunlar yaşayabilirsiniz. Günümüzde bir çok işletim sistemi ve yazılım eski sürümler için güvenlik güncelleştirmelerini ve desteğini kesmiş bulunuyor ve bu güncelleştirmelerden kaynaklı yaşanan ihlallerdeki sorumluluğu hiçbir şekilde kabul etmiyor. Bu makalemizde yoğun olarak kullanılan bazı işletim sistemleri ve yazılım güncelleştirmelerden kaynaklı yaşanacak olası güvenlik açıkları ve alınması gereken aksiyonlardan bahsedeceğiz.

Hala sıklıkla kullanılan ve güncelleştirmeleri kesilen birkaç işletim sistemi;

Windows Server 2008;

      Microsoft’un Enterprise olarak uyumluluk ve kullanım bakımından en stabilize sunduğu sürümlerin başlangıcında genel olarak Windows Server 2008 geliyor. Günümüzde en güncel yazılım ve uygulamaların bir çoğunu sorunsuz bir şekilde çalıştıran Windows Server 2008 sürümü hala bir çok Enterprise kullanımda aktif olarak kullanılıyor ancak bu sürüm desteğini ve güncelleştirmelerini tamamen kesmiş durumda. Orijinal ve lisanslı bir şekilde en son stable imajıyla bu sürümü kursanız bile sürüm internete çıktığı an verileri sızdırmaya başlıyor. Sürümdeki açıklardan kaynaklı fidye yazılım ile verileriniz şifreleniyor Zombi virüsü diye tabir ettigimiz virüs ile sunucunuzda mining, saldırı, dos ve pingleme gibi ataklar gerçekleşiyor. Windowsun bu sürümünü internet ağına açık bir şekilde günümüzde kullanılması çok büyük bir güvenlik açığıdır. Bu sürüme istinaden önerilen sürüm olarak Windows Server 2012 R2 ve üzeri sürümlerinin kullanılmasını öneriyoruz.

Windows 7

      Microsoft bu sürümü ilk olarak 22 Temmuz 2009 tarihinde bu sürümü kararlı bir şekilde piyasaya çıkardı. Milyonlarca insanın geçmişte ve günümüzde kullandığı bu sürüm son kararlı sürümünü 22 Şubat 2011 yılında yayınladı. Bildiğiniz gibi Microsoft 2020 yılının başında günümüzde bir çok kullanıcının bireysel ve kurumsal olarak hala kullandığı Windows 7 desteğini ve güncelleştirmelerini tamamen kestiğini açıkladı. Windows 7 kullanıcıları artık hiçbir şekilde Microsoft’un güncelleme ve destek hizmetlerinden faydalanamayacaklar ve Microsoft olası bir güvenlik açığının sorumluluğunu kabul etmeyecektir.

Windows XP

      Microsoft’un en çok satış başarılarından birini yakalayan XP sürümü 24 Ağustos 2001 tarihinde ilk sürümünü yayınladı ve 21 Nisan 2008 tarihine kadar aktif olarak kararlı sürümlerini çıkardı. Bu sürüm temel desteğini 14 Nisan 2009 tarihinde bitirse de son güncellemesini 8 Nisan 2014 tarihinde vererek yaklaşık 14 yıl boyunca güncelleme sundu. Ancak XP sürümü geçmişinde genel olarak güvenlik zafiyeti konusunda bir çok olaylar yaşadı.

RHEL(Red Hat Enterprise Linux) ve Centos 5 

      RHEL mimarisine sahip Centos işletim sistemi linux dünyasındaki server amaçlı en çok kullanılan işletim sistemlerinin üst sıralarında yer alıyor. Günümüzde 8.x sürümünü kararlı bir şekilde yayınlayan Centos dünya üzerinde en çok 6.x sürümlerini şuanda aktif olarak kullanıyor. Ancak hala bir çok kullanıcı RHEL 5.x ve Centos 5.x sürümlerini kullanmakta. Mart 2017 sonlarında RHEL 5.x ve Centos 5.x güncellemeleri tamamen kesmiş durumda. Buna bağlı olarak bir çok yazılımların recommended gereksinimlerinde bu sürümler için izin vermiyor.

Debian 7

      LTS kernel mimarisini kullanan Debian işletim sistemi yazılımlarla uyumluluk ve performans konusunda çok başarılı bir deneyim sunuyor. Debian’ın ilk olarak UEFI ve Çoklu mimari desteğini (multiarch) getirdiği 7.x sürümü günümüzde hala yaygın olarak kullanılmaktadır. 36000+ paket destekleyen bu sürüm 31 Mayıs 2018 tarihinde güncelleme ve desteğini tamamen kesmiş bulunuyor.

Ubuntu 14.04

      Bireysel ve kurumsal olarak en çok kullanılan işletim sistemlerinin başlarında Ubuntu işletim sistemi geliyor. Server ile birlikte GUI sürümleriyle uyumluluk ve kullanışlılık bakımından kullanıcılarına eşsiz bir deneyim imkanı sunuyor. Oldukça performanslı ve stabil çalışan Ubuntu sürümleri bir çok Linux kullanıcısı tarafından tercih ve tavsiye ediliyor. Ubuntu 14.04 sürümü Nisan 2019 tarihinde destegini tamamen kesmiş durumda. Nisan 2022 tarihinde de bu sürümün hayatının tamamen sonlandırılacağı açıklandı. Bir çok yazılım recommend sürümlerinde Ubuntu 14.04 sürümüne yer vermiyor.

Yakın zamanda desteğinin ve güncelleştirmelerinin  tamamen kesileceği açıklanan birkaç  sık kullanılan işletim sistemi;

1. Centos 6.x ( 30 Kasım 2020 )

2. Debian 8 “Jessie” ( 30 Haziran 2020 )

3. Ubuntu 16.04 ( Nisan 2021 )

4. vMware ESXi, vCenter 5.5 ( 19/09/2020 )

      Genel olarak en sık kullanılan ve destekleri kesilen işletim sistemlerinin listesi bu şekilde. Bu listede belirtmediğimiz ve hali hazırda aktif olarak kullanılan bir çok desteği ve güncelleştirmeleri sonlandırılmış işletim sistemi sürümleri mevcut. Bu sürümlerin kullanılması gerçekten büyük bir güvenlik ihlali yaratıyor. Ancak sadece işletim sistemlerinin güncelleştirilmesi yeterli kalmıyor en az işletim sistemlerinin güncelleştirilmesi kadar önemli olan bir diğer güncelleştirme ise kullanılan yazılımların güncelleştirilmesidir. Bizim ve müşterilerimizin sık kullandığı önemli birkaç yazılım ve recommend işletim sistemi gereksinimleri aşağıdaki şekildedir;

DirectAdmin

      Bünyemizde linux alt yapısında kullandığımız tüm paylaşımlı hosting sistemlerinin yapı temeli DirectAdmin yazılımından gelmektedir. DirectAdmin paneli Custombuild yapısıyla paketlerinin her zaman güncel ve güvenlik optimizasyonlarının tam tutulması gerekmektedir. DirectAdmin panelinin şu anda desteklediği işletim sistemleri aşağıda listelenmiştir.

• RHEL Centos 6.x, 7.x, 8.x

• Debian 8.x, 9.x, 10.x

• CloudLinux 6.x, 7.x

• FreeBSD 11.x, 12.x

cPanel

Dünya üzerindeki hosting piyasasının Linux tabanında en çok kullanılan paneli cPaneldir. Kullanım bakımından gerçekten kullanışlı ve etkili bir deneyim yaratan cPanel son güncellemelerinde nginx ve nodejs desteğiyle daha çok tercih edilebilir bir yapı sunmaya başladı. Ancak geçtiğimiz yıl fiyat politikasında yaptığı köklü değişiklik sonucu cPanel kullanıcılarının çoğu farklı alternatifler arayışına başladı. Cpanel yazılımının desteklediği recommend işletim sistemleri aşağıda listelenmiştir.

• CloudLinux 6.x, 7.x

• Centos 6.x, 7.x

• RHEL 6.x, 7.x

Plesk Panel

      Windows alt yapılı hosting deyince akla ilk genel yazılım Plesk panel oluyor. Aynı zamanda Linux alt yapısında bulunan Plesk panel Windows tarafına kurulduğunda .NET CORE, ASP .NET  ve MSSQL yapısını stabil şekilde destekleyen Plesk panel kullanıcılarına yönetim konusunda çok büyük bir kolaylık ve olanak sağlıyor neredeyse her güncellemesinde güvenlik düzenlemesi getiren Plesk panelde tüm paketlerin ve eklentilerin güncel ve optimizeli tutulması gerekiyor. Plesk panelin desteklediği recommend işletim sistemleri aşağıda listelenmiştir.

Windows

◦ Windows Server 2008 SP1 ( 64-bit, Standard, Enterprise, Datacenter editions ve Windows Web Server )

◦ Windows Server 2012 (64-bit, Standard, Foundation ve Datacenter editions)

◦ Windows Server 2012 R2 (64-bit, Standard, Datacenter ve Essentials editions)

◦ Windows Server 2016 (64-bit, Standard ve Datacenter editions)

 

Linux

◦ Debian 8 64-bit

◦ Debian 9 64-bit

◦ Ubuntu 14.04 64-bit

◦ Ubuntu 16.04 64-bit

◦ Ubuntu 18.04 64-bit (Plesk Onyx 17.8 ve üstü)

◦ CentOS 6.x 64-bit

◦ CentOS 7.x 64-bit

◦ Red Hat Enterprise Linux 6.x 64-bit

◦ Red Hat Enterprise Linux 7.x 64-bit

◦ CloudLinux 6.x 64-bit

◦ CloudLinux 7.x 64-bit

◦ Virtuozzo Linux 7 64-bit

      Sunucularda kullanılan işletim sistemleri ve yazılımlar sürekli güncellenir, değişir ve gelişir. Eğer kullandığınız yazılım ve işletim sistemlerinde bu gelişmeleri takip edip uygulamazsanız yapınız eskir ve  güvenlik zafiyeti oluşur. Her geçen gün yazılım ve işletim sistemlerinde güvenlik açıkları tespit ediliyor. Yazılımlar ve işletim sistemleri yaptığı güncellemeler ile bu güvenlik açıklarını kapatıyor.

      Firmamız satın alınan sunucu hizmetlerinde ek bir hizmet alınmadığı sürece hiçbir şekilde işletim sistemi sürümü güncelleştirmeleri ve yazılım güncelleştirmelerinin kontrolünden yükümlü ve sorumlu olmaz. Sunucu hizmetlerinde işletim sistemlerinin yönetimleri ve kontrolleri tamamen kullanıcıya ve müşteriye ait olur.

* Sunucu güncelleme hizmeti hakkında daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir, hizmet siparişi verebilirsiniz.

 

 

* Bu makalede kullanılan veriler dış kaynaklardan temin edilmiş olup hiçbir resmiyeti bulunmamaktadır ve doğruluğu teyit edilememektedir.

 

 

17/01/2020 - Cuma

<< Geri