Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

Uluslararasılaştırılmış Alan Adları (IDN)(Türkçe karakterli alan adları)

IDN nedir?

IDN yani Uluslararasılaştırılmış Alan Adları, yerel dildeki karakterleri de içerebilen alan adlarıdır. Bugüne kadar internette kullanılan standart alan adları çok kısıtlı bir karakter kümesini olan a-z, A-Z, 0-9 ve '-' den oluşuyordu.
Bu kısıtlamalar, kişinin kendi dilinde alan adları almasına büyük oranda engel teşkil ettiğinden dolayı IDN standartları oluşturuldu.


IDN nasıl çalışır?


IDN standartları, var olan alan adı sistemini yeniden tasarlamaya yönelik değil, yalnızca genişletmeye yöneliktir. Alan adlarını birbirine dönüştürecek algoritmalar sunarak yerel dillerdeki Unicode karakterlerden oluşan bir alan adını, standart ASCII karakterlerinden oluşan ve "PUNYCODE" olarak da anılan bir alan adına dönüştürebilir veya ASCII hali verilmiş (Punycode olarak verilmiş) bir IDN alan adını Unicode karakterlerden oluşan hale çevirebilir. IDN destekli bir tarayıcıya örneğin türkçeisimkayit.com yazdığında, tarayıcı IDN standartlarında belirtilen algoritmaları kullanarak bu alan adının ASCII karakterlerinden oluşan halini bulur ve DNS sorgulamasında sıradan bir alan adını sorgulanır.


Bu nedenle, örneğin türkçeisimkayit.com alan adı tescil edildiğinde aslında xn--trkeisimkayit-ijb74a.com şeklindeki punycode alan adı tescil edilmiş olur. Bu alan adını barındıran sunucu ve DNS sunucu da bu alan adını kendi yapısında 'xn--trkeisimtescil-ijb74a.com' olarak saklar.  

IDN nin amacı nedir?

IDN'in amacı, mevcut sistemde tescil edilemeyen Türkçe karekter içeren alan adlarının da tescil edilebilmesini sağlamaktır. Özetle IDN, kullanılmakta olan DNS alt yapısına ve internet standartlarına ek bir yük getirmeden, onların üzerine bir katman olarak çalışır. IDN Çeviricimiz ile Domain Tescilinden Önce Kontrol Yapabilirsiniz.
IDN Kontrolü İçin Tıklayınız.

  • Uluslararasılaştırılmış Alan Adları, IDN, Türkçe karakterli alan adları, Türkçe karakterli domain
  • Bu dökümanı 80 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir