Belge Gerektirmez
başlayan fiyatlarla
başlayan fiyatlarla
başlayan fiyatlarla
Sonradan pişman olmamak için
COVID-19’dan kaynaklanan küresel karantinanın ardından, işletmeler için web siteleri daha da önemli hale geldi. İnsanlar artık fiziksel dükkanlar yerine işletmelerin web sitelerini daha sık ziyaret ediyor.
Web sitesi oluşturmanın ilk adımı olan domain (alan adı)'nı, internet üzerindeki kimlik yada adres olarak ifade edebiliriz. Adresinizin oluşması için domain uzantısı sahibi olmalısınız. Doğru seçilmiş bir domain, bilinirliğin ve itibarın artması ve marka değerinin oluşması anlamına geleceğinden teknik açıdan da domain ve domain uzantısı hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
Alan adı (domain) Nedir?
isimkayit.com alan adı yerine 185.92.0.4 DNS adresini akılda tutmak elbette kolay olmayacaktır. İşte tam da bu noktada alan adı devreye giriyor. Domain, IP adresleri yerine kullanılan ismi ifade ediyor. Bu bağlamda internet otoriteleri tarafından geliştirilen bir isimlendirme yöntemi olan alan adını web sitesini barındıran sunucuya giden kısa yol olarak düşünebilirsiniz.
Domain yani alan adı, bir web sitesinin internet dünyasında sahip olduğu adı ve adresi ifade ediyor. Bu bağlamda her alan adının özel olması gerekiyor. Bu nedenle alan adı tescil ettirilmişse kullanabilmek için bir bedel ödemek ve tekrar tescil ettirmek gerekiyor. Değiştirilmesi mümkün olmayan alan adı, web sitesini önemli ölçüde etkiliyor.
Alan adı; uluslararası alan adı ve coğrafi veya yerli alan adı olmak üzere iki ana gruba ayrılıyor. Alan adı çeşitlerini şöyle ifade edebiliriz:
Uluslararası alan adları: ABD’de bulunan ve IP adreslerinin ve alan adlarının yönetimini denetleyen ICANN konsorsiyumuna kayıtlı firmalardan alınan uluslararası alan adı, belge gerektirmiyor.
Coğrafi alan adları: Uluslararası domain’ler ile aynı yapıdaki coğrafi alan adları, tescil edildikleri ülkenin internet takısını alıyor. Örneğin, Türkiye’nin alınan alan adının sonuna ‘tr’ ekleniyor. Türkiye’de coğrafi alan adlarının tescil işlemleri TRABİS tarafından yürütülüyor.
2022 öncesi şirketiniz için com.tr domain uzantısı almak için bazı belgeler ile başvuruda bulunmak gerekiyordu. Tr alan adlarının tescil işlemlerinin devri nic.tr den TRABİS'e geçmesiyle birlikte artık com.tr, net.tr ve org.tr uzantılar için sadece kimlik belgesi yeterli olmaktadır.
Domain (alan adı) Uzantısı Nedir?
Alan adlarında noktadan sonra gelen bölüm domain uzantısı olarak ifade ediliyor. Domain uzantısı için dijital dünyaya açılan kapı diyebiliriz. Domain uzantısı için ‘com’ örnek olarak gösterilebilir. Alan adı kayıt yaptıranlar çoğunlukla İngilizcede ticari anlamına gelen commercial kelimesi ile şirket anlamına gelen company kelimesinin kısaltılmışı olan ‘com’ uzantısını tercih ediyor. Türkiyede ise com.tr en çok tercih edilen domain uzantısıdır.
Popüler Domain (Alan adı) Uzantıları Nelerdir?
İnternetteki e-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte domain piyasası her geçen gün biraz daha değer kazanıyor. Buna bağlı olarak domain uzantıları da çeşitleniyor. Yüzlerce domain uzantısı bulunduğu halde domain uzantısı söz konusu olduğunda akla ilk gelen uzantılar ‘com’ ve ‘net’ gibi gTLD alan adı uzantıları oluyor. Öyle ki ‘com’ uzantısının dolu olması durumunda ‘net’ uzantısı sorgulanıyor ve her iki uzantının dolu olması durumunda isimden ve domain kayıt işleminden vazgeçiliyor.
Domain uzantısı alternatifleri arasında ‘com’ uzantısının zirve kabul edilmesi ve diğer uzantıların tercih edilmemesi, uzantıların farklı avantaj ve dezavantajlara sahip olmasıyla açıklanabilir. İnternet kullanıcıları genellikle bir web sitesine ulaşmak için bir alışkanlık olarak adresin sonuna ‘com’ uzantısı yazıyor.
İşletmeler için web sitesi kurmak isteyenler ise çok daha güvenli ve kurumsal bir imaj yaratmak için veya globaldeki potansiyel müşteriler tarafından ulaşılabilir olmak için ‘com.tr” uzantısını tercih ediyor. İlk gelen alır kuralı ile satılan popüler domain uzantılarının tümüne sahip olmak trafik artırmak için uygulanan taktiklerin başında geliyor.
Neredeyse her hizmet türü ve meslek grubuna uygun alan domain uzantısı bulunabiliyor. Genel olarak en çok kullanılan popüler domain uzantılarını şöyle sıralayabiliriz:
com - com.tr : En popüler domain uzantılarının başında gelir. 2018’in ilk üç ayının sonunda, .com’un yaklaşık 133,9 milyon kaydı vardı ve milyonlarca işletme bugün hala .com’u tercih ediyor. Bu domain uzantısı, nerede kayıtlı olduğuna bakılmaksızın tüm şirket türleri için uygundur. Müşterilerin, markanızı olabildiğince orijinal kılmak için çaba sarf ettiğinizi bilmelerini sağlar. Ayrıca .com, güvenilirlik payına sahip olduğu için sosyal yardım ve bağlantı kurma kampanyaları yürütmek için mükemmel bir tercihtir.
net - net.tr : Her türden girişimcinin kendi sektörlerinde güvenilirliklerini artırmak için kullandıkları birinci sınıf TLD’lerden biridir. Günümüzde bu uzantıya sahip yaklaşık 15 milyon alan adı bulunmaktadır. .com gibi bir domain uzantısıyla karşılaştırıldığında, .net o kadar popüler değildir, ancak yine de en iyi domain uzantılarından biridir.
org - org.tr : Oldukça popüler bir domain uzantısıdır. Birkaç yıl önce, kar amacı gütmeyen kuruluşlar için en iyisiydi, ancak şimdi bireyler ve diğer özel şirketler bu domain uzantısını kullanmaya başladı. .org alan adı uzantısının çok popüler olmasının başlıca nedenlerinden biri, güven oluşturmaya yardımcı olmasıdır. İnanın, ziyaretçiler web sitenizi kullanmaya başlar başlamaz size güven duyarlar.
Popüler domain uzantılarının açıklamalarından da anlaşılabildiği üzere uzantılar temel olarak faaliyet alanı doğrultusunda belirleniyor; fakat denetlemenin zor olmasından dolayı her uzantı herkes tarafından alınabiliyor. Uzantılar ülkelere göre de değişiyor. Örneğin, Türkiye ‘tr’, İngiltere ‘uk’, Amerika ‘us’ kullanıyor.
Alan Adı (Domain) Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Alan adı seçimi web projelerinin başarılı olmasındaki en önemli etkenlerden biridir. İşletmeniz, kişisel blogunuz veya biyografi web siteniz için mükemmel bir alan adına artık her zamankinden daha fazla ihtiyacınız var. Ancak, İşletmenizi tam olarak ifade eden, kısa, akılda kalıcı ve SEO değeri olan bir domain seçmek, hedef kitleye ulaşmanızı kolaylaştıracağı gibi marka algısını da güçlendirmektedir.
Kısa ve Akılda Kalıcı Domain Kaydedin : İlk olarak insanların kolay hatırlayabileceği, yanlış yazmayacakları; mümkünse sayı veya tireler içermeyen kısa bir alan (domain) adı seçmeye çalışın.
Marka Değeri Olabilecek Domainler Seçin : Mümkünse markanızı, sloganınızı yada hedef kitlenizin ilgisini çekecek bir domain ile marka algısı oluşturabilir, sitenize olan ilgiyi arttırabilirsiniz.
Anahtar Kelimenizi Alan Adında Kullanın : Google arama sonuçlarında yükselmesini sağlayacak önemli bir SEO kriteri olan anahtar kelimeler içeren bir alan adı web sitenize çok daha fazla trafik çekecektir.
İşletmenize En Uygun Domain Uzantısını Kaydedin : Özellikle de size özel ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek, üst düzey alan adı uzantılarını göz ardı etmeyin. Aradığınız nitelikte domain’i .COM ve .NET gibi uzantılarda bulamıyorsanız eğer, .STORE, .CLUB, .XYZ ya da .İST gibi projenizi bütünleyecek yeni domain uzantılarını da kullanabilirsiniz. Bir e-ticaret sitesi açmak istiyorsanız .STORE, eğer blog sitesi açmak istiyorsanız .BLOG uzantılı domainleri tercih edebilirsiniz. Bu gibi pek çok yeni domain uzantısı ile web projenizi en net ve akılda kalıcı şekilde ifade edecek domainler kaydedebilirsiniz.
Marka Haklarını İhlal Etmeyin : Domain kaydederken dikkat etmeniz gereken bir diğer konuda marka haklarıdır. Büyük heyecanla başlayacağınız projenizde, marka hakları ihlalinden doğacak yasal sıkıntılar çekmemeniz, projenizin devamlılığını sağlamanız ve harcadığınız emeğin boşa gitmemesi için domain kaydederken mutlaka marka tescil araştırması yapınız.
"Aklınızdaki Domaini Başkası Tercih Etmeden Alın"
Bazı önemli kuralları öğrendiğinize göre, sıradaki adımlarda beyin fırtınası ve araştırma yapıp hangi alan adlarının kullanılabilir olduğunu öğrenmeye geçebilirsiniz.
Dijitalleşen dünyada her gün binlerce yeni alan adı alınır ve kayıtlara geçirilir. İşletmenizi yansıtacak nitelikte hoşunuza giden bir alan adı bulduysanız beklemeden almanızı tavsiye ederiz. Deyim yerindeyse alan adları gayrimenkul gibidir, zaman geçtikçe değerlenebilmektedir. Çünkü birçok insan iyi ücretler karşılığında yaratıcı marka adı ve alan adı fikirlerini satın alabilmektedir. Bu noktada hızlı davranmazsanız fikriniz başkası tarafından tercih edilebilir.
Domaini kişisel veya kurumsal bilgilerinizle sizin üzerinize tescil ettirin ve alan adı tescil öncesinde firmanın satış politikalarını sorgulayın. İyi bir domain alarak iyi bir başlangıç yapabilir ve dijital kariyerinizi güçlendirebilirsiniz. Güvenli, ucuz domain ve kendine ait veri merkezinde hosting hizmeti veren İSİMKAYIT profesyonel destek ekibiyle yanınızdadır.
Artık belgesiz olark tescil ettirebileceğiniz Türkiyenin en popüler alan adı uzantılarına Ön Başvuru yapabilirsiniz.
Com.TR, Net.TR, Org.TR Domain Tescili Yapabilirsiniz. Düşündüğünüz Alan Adlarını Kaçırmayın!
TRABİS Faliyete Girdikten Sonra Belgesiz ve Belgeli Tescil Edilebilecek Domain Uzantıları:
BELGESİZ TESCİL EDİLEBİLCEK DOMAİN UZANTILARI : COM.TR, NET.TR, ORG.TR, NAME.TR, BİZ.TR, İNFO.TR, GEN.TR, WEB.TR, TV.TR
BELGE GEREKTİREN DOMAİN UZANTILARI: GOV.TR, MİL.TR, DR.TR, AV.TR, K12.TR, POL.TR, BEL.TR, EDU.TR
2005 yılından günümüze kadar Domain / Alanadı ve Veri Merkezi tarafında da Sunucu Barındırma, Sanal Sunucu ve Hosting hizmetlerinde bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz. Sizlerin memnuniyeti bizim için çok önemlidir. Şimdi Profesyonel Web sitenizi %30 indirim ile hemen web tasarım teklifinizi alın.
1
Copyright © 2005 - 2021 | Tüm hakları saklıdır.
Fiyatlarımıza %20 KDV dahil değildir.