Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

SSL nedir? Nasıl çalışır?

Merhabalar,

Bu makalemizde sizlere SSL sertifikalarıyla ilgili bazı bilgileri paylaşacağız.

SSL'in açılımı Secure Sockets Layer (güvenli giriş katmanı) dır. SSL, server ile alıcı iletişimi esnasında verilerin şifrelenerek transfer edilmesi işlemidir. En bilinen kullanımı ise web sitesindeki veri alışverişi esnasında, server ile internet tarayıcısı arasındaki iletişimi şifrelenmesidir. SSL, standart bir algoritmadan oluşmaktadır. Güvenli veri iletişimi için birçok web sitesi SSL teknolojisini kullanmaktadır.
SSL işleminin çalışması için server tarafında bir anahtar ve alıcı tarafında çalışacak bir sertifika olması gerekmektedir.


Özellikleri

- Gelen verinin kodlaması ve şifreyi çözmesi esnasında güvenlik ve gizliliği sağlar
- Veriyi gönderenin ve veriyi alanın doğru yerler olduğunu garanti eder.
- Doküman arşivi oluşturulmasını kolaylaştırır
- İletilen dokümanların tarih ve zamanını doğrular.

Sertifikasyon Kurumu

Dijital sertifikaların verilmesi ve yönetilmesini gerçekleştiren kurumlardır. Dijital sertifikalar bu kurumların gizli anahtarıyla imzalanır. Türkiye’deki bazı SSL desteği veren firmalar, yurtdışındaki firmaların temsilciliklerini yapmaktadır. Bu yüzden kimlik doğrulamaları yurtdışında veya yurt dışındaki firmanın formatı üzerinden yapılması gerekmektedir. SSL sertifikaları bütün internet tarayıcılarında büyük oranda sorunsuz şekilde desteklemekte ve çalışmaktadır.

SSL Nasıl Çalışır?

SSL Public Key/Private Key adı verilen anahtarların kullanımına dayalı bir kodlama yöntemine dayalıdır.

SSL kodlama için iki adet anahtar bulunmaktadır. Bu anahtarlar, dijital ortamda kodlanmış yazılımlardır. Bir anahtarın kitlemiş olduğu veriyi, sadece diğer anahtar açabilir. Anahtarlarınızı yarattıktan sonra (SSL default olarak bu işlemi yapmaktadır, sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur), anahtarlardan biri (private key) sizde kalır. Diğer anahtar (public key) ise, bağlantı kurmak istediğiniz kişilere gönderilir.

Dışarıdan sizinle iletişime geçmek isteyen kişi, public key’i kullanarak mesajı güvenli bir şekilde size gönderir. Veri, size ulaşmadan, transfer sırasında veriye ulaşılsa bile, şifrenin çözülmesi için sizde bulunan private key gerekecektir. SSL türüne göre 40 bit veya 128 bit şifreleme kullanılmaktadır. Bu karmaşıklıktaki şifrelemenin çözülmesi ileri tekniklerle dahi çok zaman alacaktır.
Kısaca SSL veri alışverişi yapan bilgisayarların, herhangi bir kişinin veriye müdahale etmesini önleyerek, sadece veri alışverişi yapan bilgisayar arasında, güvenli bir şekilde verinin aktarılmasını sağlar.

Dilerseniz SSL sertifikalarımızın özelliklerini inceleyebilir ve sipariş verebilirsiniz.

Saygılarımızla.


  • SSL, SSL Sertifikası, Güvenli site, güvenli e ticaret
  • Bu dökümanı 269 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir