Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

SSL Sertifikası Nedir? Neden Önemlidir?

Her geçen gün teknolojilerin gelişmesiyle birlikte internet sitelerinin hayatımızdaki yeri de önemli ölçüde artmıştır. Web sitelerindeki işlemler farklılaştıkça, meydana gelen veri trafiğini daha güvenli hale getirmek için SSL sertifikası zorunlu haline gelmiştir.Peki nedir bu SSL?

SSL Nedir?

SSL kelimesi terim olarak Secure Socket Layer kelimelerinin kısaltmasıdır. Secure = Güvenli , Socket = Soket ve Layer = Katman anlamında kullanılır. 

SSL Sertifikası bir web tarayıcısı ile web sunucusu arasında şifreli ve kimliği doğrulanmış bağlantı kuran bir protokoldür. Amaç, web tarayıcısı ile sunucu arasında alınıp verilen tüm verileri güvenli ve özel tutmaktır. Bu, harici tarafların gelen trafikten anlamlı bilgileri almasını zorlaştırır veya imkansız kılar. 

Şirketler ve kuruluşlar, web sitelerinde çevrimiçi işlemleri güvence altına almak ve müşteri bilgilerinin gizliliğini ve güvenliğini korumak için bir SSL sertifikası edinmelidir.

SSL Sertifikası Ne İşe Yarar?

SSL sertifikası öncelikle kullanıcılara, web sitenizin güvenli olduğunu ve saldırılara karşı şifreleme uygulandığını gösterir. Bu durum web sitesi ziyaretçilerinizle aranızda güven oluşturmanıza yardımcı olur. Bir kullanıcı özellikle kişisel bilgilerini girmesini gerektiren bir işlem sürecindeyse, SSL sertifikası kullandığınızı görmek isteyecektir.

SSL sertifikası site üzerine kurulduğunda üyelik bilgileri, kredi kartı vb. özel bilgilerin  2048 byte veri yolu ile şifrelenmesine böylece site içerisindeki kullanıcılarınızın kişisel bilgilerinin güvende tutulmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

SSL Sertifikası, web sitenizde iki katmanlı bir koruma sağlar.

Şifreleme: Çevrimiçi bilgi paylaşmak riskli olabilir, birçok kişi yalnızca bildikleri ve güvendikleri işletmelerle işlem yapmayı tercih eder. SSL sertifikası ile müşteriler, hassas verilerinin şifreli ve güvenli olduğunu bilir. SSL sertifikalarının farklı şifreleme seviyeleri olabilir, ancak standart SSL sertifikası başlamak için yeterlidir.

Kimlik doğrulama: SSL sertifikaları, web sitesi sahibini tanımlar ve çevrimiçi işletmeler için ek bir güven düzeyi oluşturur.

SSL Türleri Nelerdir?

Piyasada farklı fiyatlarda ve özelliklerde SSL sertifikası türleri bulunmaktadır. SSL sertifikası tercihi yaparken web sitenizin ihtiyacına göre tercih yapabilirsiniz.

DV SSL (Domain Validation) : Anında kurulan SSL sertifikalarının ve ücretsiz SSL sertifikalarının tamamı DV SSL sertifikasıdır. Bu sertifika türünde sadece alan adı doğrulanır.

OV SSL (Organization Validation) :Eğer bir SSL sertifikasını satın almak istediğinizde, sertifikayı sağlayan firma kurulum süresi için birkaç gün mühlet istiyor ise; o sertifika büyük ihtimal ile OV SSL yani “Kuruluş Tarafından Onaylanmış” SSL sertifikasıdır. OV SSL sertifikasında verileriniz şifrelenmekle kalmaz, ziyaret ettiğiniz sitenin gerçek bir firma olup olmadığı da teyit edilir.

EV SSL (Extended Validation) : Kurumsal firmalar tarafından tercih edilen ve piyasadaki en güvenlikli SSL sertifikası olan EV SSL sertifikasında; OVL SSL sertifikalarına göre daha çok doğrulama işlemi yapılmaktadır.

Wilcard SSL Sertifikası : Alan adınızdaki tüm subdomainler için SSL sertifikası almanızı sağlar. Örneğin WordPress Multi Site ile bir web sitesi kurduğunuzda, tüm subdomainleriniz için SSL sertifikası istiyorsanız, Wilcard SSL Sertifikalarını tercih etmelisiniz.

Multi – Domain SSL Sertifikası : Genelde bir sunucuda kendine ait birden fazla web sitesi barındıran webmasterlar tarafından tercih edilir. Sunucuya kurulan bu SSL sertifikaları, serverdaki tüm alan adlarında kullanılabilir. Para tasarrufu sağlaması nedeni ile tercih edilmektedir.

SSL Sertifikasın Neden Önemli?

Kullanıcı verilerinin güvende olmasını sağlamak, web sitesinin sahipliğini doğrulamak, saldırganların sitenin sahte bir sürümünü oluşturmasını engellemek ve kullanıcılara güven vermek için web sitelerinin SSL sertifikasına sahip olması gerekir.

Web sitesi kullanıcılardan oturum açmalarını, kredi kartı numarası gibi kişisel bilgiler girmelerini veya sağlık yardımları ya da finansal bilgiler gibi gizli bilgileri görüntülemelerini istiyorsa verilerin gizliliğini korumak şarttır. SSL sertifikaları çevrimiçi işlemlerin gizli kalmasını sağlar ve kullanıcılara web sitesinin gerçek olup özel bilgileri paylaşmak için güvenli olduğuna dair güvence verir.

Şirketler için asıl önemli olan ise HTTPS web adresi için SSL sertifikasının gerekli olmasıdır. HTTPS, HTTP'nin güvenli versiyonudur; bu da HTTPS web sitelerinin trafiğinin SSL ile şifrelendiği anlamına gelir. Çoğu tarayıcı, SSL sertifikasına sahip olmayan HTTP sitelerini "güvenli değil" olarak işaretler. Bu, kullanıcılara sitenin güvenli olmayabileceğine dair net bir sinyal verir ve henüz yapmamış olan işletmeleri HTTPS'ye geçiş yapmaya teşvik eder.

SSL sertifikası, aşağıdaki gibi bilgilerin güvende olmasını sağlamaya yardımcı olur:

- Oturum açma bilgileri

- Kredi kartı işlemleri veya banka hesabı bilgileri

- Kişiyi tanımlayabilecek bilgiler (tam ad, adres, doğum tarihi, telefon numarası vb.)

- Yasal belgeler ve sözleşmeler

- Tıbbi kayıtlar

- Tescilli bilgiler

İhtiyaç duyduğunuz güvenlik düzeyine bağlı olarak SSL sertifikaları ücretsiz olabildikleri gibi yüzlerce dolara da mal olabilir. İhtiyacınız olan sertifika türüne karar verirken İSİMKAYIT veri merkezinin sunduğu ihtiyacınıza özel  SSL Sertifika paketlerimize ait özellikleri ve fiyatlarını inceleyebilirsiniz.

 


  • SSL türleri, SSL neden önemli
  • Bu dökümanı 284 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir