Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

Alan Adı Transferi Nedir?

Alan adı, yani domain transferi demek, alan adının kayıtlı bulunduğu firmanın değiştirilmesi demektir. Alan adınızın kayıtlı olduğu firmadan, başka bir firmaya geçmek istediğinizde, alan adı transferi yapmış olursunuz ve çeşitli sebepler ile de buna ihtiyaç duyabilirsiniz. Alan adı transferi nedir? sorusunu kısaca bu şekilde cevaplandırabiliriz ama sürecin oldukça önemli detayları söz konusu. Eğer alan adı transferi düşünüyorsanız, önce bazı koşulların sağlanıp sağlanmadığını kontrol etmeniz gerekir.

- Alan adınızı aldığınız yani tescil ettirdiğiniz tarihin üzerinden en az 60 günün geçmiş olması gerekir.

- Tescilinizin bitiş tarihine 20 günden fazla kalmış olmalıdır. Bu aslında bir kural değildir. Ancak bir önlem olarak nitelenebilir. Transfer sürecinde her hangi bir sorun çıkarsa, süreç yeniden başlatılacağı için zaman kaybı yaşanacaktır. Bu sırada da tescil sürenizin dolması hiç hoş olmaz.

- Alan adının kayıtlı olduğu firmaya bir borcun söz konusu olmaması gerekir. Bu durum transfer sürecinde engelleyici bir unsur olarak karşınıza çıkabilir.

- İdari yetkili mail adresinin (Admin Contact) çalışır vaziyette olması gerekir.

- Transfer isteğinde bulunan kişinin, alan adının da mevcut sahibi olması gerekir. Başkası adına bu işlem gerçekleştirilemez.

- Domain statüsü önemli bir unsurdur. Transferin gerçekleştirilebilmesi için active durumda olması gerekir. Beklemede olması, kilitli olması ya da silinmesi süreci etkileyecek ve engelleyecek durumlardır.

- Alan adının transfer şifresine sahip olmanız gerekir. (Authorization code, epp code, vs. ) Eğer bu şifreye sahip değilseniz, eski kayıt firmanızdan talep edebilirsiniz.

Domain Transferi Nasıl Yapılır?

Transfer kilitleri, alan adınızın bilginiz olmadan transfer edilmesini engeller. Bu nedenle alan adları varsayılan olarak kilitlidir. Transfere başlamadan önce alan adınızın kayıtlı olduğu şirketin kontrol panelinden; transfer etmek istediğiniz domain için “transfer kilidini aç” seçeneğini aktif hale getirmelisiniz.

Alan adınızı transfer etmek için; mevcut kayıt firmanız ile yeni firma arasında köprü görevi gören bir transfer kodu kullanılır. Transfer kodlarına alan adınızın bir kayıt şirketinden diğerine transferi için izninizin olduğundan emin olunması amacıyla ihtiyaç duyulur. Bazı firmalar transfer kodu talebinizden sonra genellikle e-posta ile kodu gönderir, bazıları ise kodların kendi kontrol panellerinden otomatik olarak oluşturulmasına izin verir.

Transfer kodunuzu aldıktan sonra yeni kayıt şirketinizde oluşturduğunuz hesapta transfer sayfasına kodu girmeniz gerekir. Eğer kod eşleşmezse, transfer gerçekleşmez ve baştan başlamak zorunda kalabilirsiniz. Bazı firmalar domain sorgulama aracıyla transfer edilecek alan adını arattığınızda transfer butonu ile listelenmesini sağlar, bu şekilde de transfer işlemini başlatabilirsiniz.

Transfer kodunu girdiğinizde, iki firma da iletişim bilgilerinizi ve aktarımı resmi olarak onaylamanız için sizinle iletişime geçecektir.

Bazı firmalar bu aşamada alan adı transferi için ödeme yapmanızı ister, bazılarında domain transferi tamamen ücretsizdir.

Alan adınızın yeni hosting firmasında yapılandırılması için genellikle birkaç gün beklemeniz gerekebilir. Bu süre zarfında, web siteniz önceki hosting şirketi üzerinden erişilebilir durumda olmalıdır.

Domain Transferinde Sık Yaşanan Sorunlar

- Alan adı kilitli olabilir. Bu durumda WHOIS sorgulamasında domain durum kodu; “Müşteri Transferi Yasak” (Client Transfer Prohibited) şeklinde görülür. Alan Adlarının (Domain) Süresi Dolduktan Sonra Ne Olur? adlı yazımızdan EPP kodları denen alan adı durum kodları hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.

- .ORG gibi uzantılara sahip bazı alan adlarında güvenlik nedeniyle kod kısa bir süre içinde kullanılmazsa otomatik olarak değiştirilir. Bu nedenle aktarım başarısız olabilir.

- WHOIS dizininde listelenen e-posta adresiniz doğru olmayabilir ve transferi onaylamak için e-postaya erişebilmeniz gerekir. Transfere başlamadan önce WHOIS kayıtlarındaki e-posta adresinizin güncel veya doğru olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

- Yeni tescil edilmiş ya da yeni transfer edilmiş domain’lerin 60 günlük süresi dolmadan transfer edilmeye çalışılması da sık karşılaşılan durumlardandır.

Sonuç olarak alan adınızın bulunduğu şirketi değiştirmek; Domain transferi nedir? sorusunun yanıtıdır. Transfer işlemi sırasında oluşabilecek aksaklıkların engellenmesi adına yenileme tarihinin dolmasını beklemeden son 15 günde transfer işlemlerine başlanması önerilir.

TR Uzantılı Domainler İçin Transfer Rehberi : 

.TR uzantılı bütün domain işlemlerinde belge ibraz etme zorunluluğu bulunmaktadır. Sizin tarafınızdan gerçekleştirilen veya farklı bir üzerinden tescil edilen .TR domaininizi firmamıza transfer edebilirsiniz. Domain transfer işlemi için öncelikle Sorumlu Değişikliği formunu web sitemizden indirip yazılı ve imzalı onayınız gerekmektedir.

Domaininizi İSİMKAYIT'a transfer etmek istemenizin ardından domain durumu ve takibi destek ekibimiz tarafından yapılacaktır. Domain Registerlar tarafından gönderilen onay maillerin kontrollü gönderilmesi sağlanacaktır. Alan adınızı isimkayit.com 'a transfer ettiğiniz takdirde domaininiz güvende olacak ve asla kaybetmeyeceksiniz.

Alan adınızı kolayca firmamıza transfer etmek için tıklayınız.


  • Alan adı transferi, alan adı yenileme, alan adı transferi için neler gerekli, alan adı transferi için neler yapılmalıdır
  • Bu dökümanı 328 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir