Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

IP Adresi Nedir?

Bir kargonun doğru yere ulaştırılması için, alıcının tam adresine ihtiyaç duyulması gibi; internete bağlı her cihazın da online olarak diğer cihazlara bağlanmak ve onlarla iletişim kurmak için benzersiz bir IP adresine ihtiyacı vardır. Peki, tam olarak IP adresi nedir?

IP Adresi Nedir?

IP (İnternet Protokolü) adresi, bir bilgisayar ağında iletişim için internet teknolojisini kullanan bir aygıtın belirleyici numarasıdır.

IP adresi, o cihazın hangi servis sağlayıcısı veya ağı kullandığını ve internete hangi lokasyondan bağlandığını belirler. İnternet Servis Sağlayıcısı, internete bağlanan her cihaza benzersiz bir IP adresi tanımlar. IP adresi aynı zamanda, bir dijital aygıtın bir başka dijital aygıtla da internet aracılığıyla iletişime geçmesini sağlar. IP adresi olan iki cihaz, internete bağlı oldukları sürece, aynı ağa bağlı olmaksızın da birbiriyle etkileşim kurabilir.

Ayrıca bir internet sitesine, alan adı yerine sadece IP adresi yazılarak da erişim sağlanabilir.

Ip adresleri temelde ikiye ayrılmaktadır. Bir tanesi statik IP diğer ise dinamik ip olarak adlandırılmaktadır.

Statik IP : Statik ip, kelime anlamından yola çıktığımız da sabit, değişken olmayan ve durağan şeklinde yorumlayabiliriz. Kullanım amaçları ise sunucuya RDP erişimi yapmak, güvenlik kamera sistemine dışarıdan erişmek, FTP sunucusu oluşturarak dosyalarınızı barındırmak için hangi ağda ya da hangi cihazda olursanız olun bilgisayarınıza veya sunucunuza tanımlanmış olan statik IP ile her zaman istediğiniz cihaza belirli güvenlik adımlarından sonra ulaştıracaktır.

Statik ip edinmek için yazımızın girişinde de bahsettiğim gibi internet servis sağlayıcınız üzerinden talep de bulunmanız gerekmektedir. Tabi ki statik ip edinmenin ekstra bir ihtiyaç olduğunu ve ücretli olabileceğini belirtmek gerekmektedir.

Dinamik IP : Dinamik ip, statik ip adreslerinin aksine değişkenlik gösteren, en çok kullanım alanına sahip, genel olarak evlerimizde ve günlük işlerimizde kullandığımız ip adresleridir. Güvenlik açısından riski az, maddi anlamda da ucuz olan dinamik ip, internet servis sağlayıcılarının kullanıcılara öncelikli olarak verdiği hizmette yer almaktadır.

Lokal IP : Lokal ip, aslında çoğu zaman denk geldiğimiz 127.0.0.x ve 192.168.x.x ip adresleri ile anılmaktadır. Amaçları kendi bilgisayarımız üzerinde statik ip gibi işlev görmektedir. İnternete açık olmayan, kendi içimizde kurduğumuz yapıdan yanıt alacak şekilde kullanılan ip adresidir. Kullanım alanının başında evlerimizde bulunan modemlerimizin ara yüzüne erişmek, kodlamasını yaptığımız uygulamalarımızı test edeceğimiz ve internet ortamında nasıl çalışacağını görmek için kullanılmaktadır.

Size Özel IP adresinin avantajları:

Web siteniz için sadece size ait olan özel bir IP adresi almanın birçok avantajları vardır. Google ve diğer arama motorları IP adresinde paylaşılan tüm siteleri kontrol eder. Çıkış yaptığınız IP adresi içerisinde arama motorlarının kara listesine aldığı bir web sitesi varsa sizde bu kötü durumdan etkilenebilirsiniz.

Paylaşımlı sunucularda bir IP adresini farklı farklı yüzlerce site kullanmaktadır. Bu durumda google ve diğer arama motorlarının istemediği türden yayın yapan bir site ile aynı IP adresinde sitenizin yayın yapması arama motorları tarafından da kötü algılanabilir. Bu durumdan etkilenmemek için sizde web sitenize özel IP adresi almanız avantajınıza olacaktır.

Öncellikle en çok tercih edilen ve zorunlu olan sebeplerden bir tanesi SSL Sertifika kullanımı içindir.

Eğer sitenize özel bir IP adresiniz yok ise SSL Sertifika kurulumu yapılamaz. Sanal Pos banka ödeme işlemleri için hem özel IP adresi hem SSL Sertifika zorunlu bir eklentidir. Bu yüzden mutlaka SSL Sertifika siparişleriniz ile birlikte özel IP adresi de sipariş ediniz.

Özel IP adresi hangi durumlarda tercih edilmelidir?

- SSL Sertifika gerektiren siteler. Genelde E-Ticaret siteleri.

- Siteniz arama motorları tarafından daha çok yüksek bir ciddiyet kazanır.

- Erişim kolaylığı sağlamak için

- Fiziksel veya sanal sunucu hizmetlerinde

- Mail sunucu hizmeti veya mail hosting hizmetlerinde

- VPN sunucu hizmetleri vb.

İSİMKAYIT Veri Merkezinin sizler için sunduğu SİZE ÖZEL IP HİZMETİ ile web sitenizi daha güvenli hale getirebilirsiniz.

 


  • ip adresi, ip adresi nedir, Özel IP adresi
  • Bu dökümanı 368 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir