Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

Linux Sunucular

Durmaksızın değişen ve gelişen teknoloji dünyası bizlere pek çok sunucu seçeneği sunar. Sunucular kullanım alanlarına, işletim sistemlerine ya da hacimlerine göre çeşitlere ayrılır. Başta depolama olmak üzere ağ yönetimi, web servisleri ve veri tabanı yönetimi gibi yoğun ihtiyaçları karşılamak için hazırlanmış Linux kaynaklı bir işletim sistemi kurulu olan Linux sunucu nedir, avantajları nelerdir?

Linux Sunucu Nedir?

Linux sunucu yani bir diğer tabir ile Linux serverlar, Linux işletim sistemi olarak bilinen (OS) işletim sistemlerinin bir çeşididir. Bu sunucular, sistem ve ağ yönetimi, web hizmetleri ve veri tabanı yönetimi gibi günümüzün olmazsa olmaz hizmetlerinin sağlanması için geliştirilmiştir. Bu iş alanlarının artan ve değişen gereksinimleri göz önünde bulundurularak ortaya çıkan Linux serverlar, kullanıcı dostu olmasının yanında diğer sunucularla kıyaslandığından pek çok özelliği ile öne çıkmaktadır.

Linux sunucuları, güvenlik, tutarlılık ve esneklik bakımından pek çok sunucu işletim sistemleri tarafından tercih edilmektedir. Bunların en yaygın örnekleri CentOS, Ubuntu Sunucusu, Gentoo, Debian olarak sayılabilir. Linux sunucunun tercih edilmesinin bir diğer özelliği de grafiksel bir kullanıcı arayüzüne gerek duymamasıdır. Bu özelliği ile tüm komutlarınızı kendi sistemi üzerinden çalıştırabilir ve maksimum sistem performansı elde edebilirsiniz.

Linux Sunucu ile Windows Sunucu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sunucu seçimi konusunda en büyük ikilem Windows server mı Linux server mı benim için daha uygun sorusudur. İki sistemin de artıları olmakla beraber bu sorunun yanıtı kullanım alanına göre değişmektedir. İki sunucu türünü karşılaştırmak gerekirse;

- Linux stabil çalışan bir sistemdir ancak Windows da genelde stabil olmakla beraber sistemin güncellenme yada üst versiyon geçişlerinde zaman zaman reboot etmek gerekebilir. Linux serverlarda böyle bir gereklilik bulunmamaktadır.

- Linux sunucular Windows serverlara göre daha güvenli görülmektedir ancak iki sistemde de saldırılar ve virüs sorunları olabilmektedir.

- Linux sistemi düşük donanım gereksinimleri ile daha ekonomik olmakla beraber Windows güncellemeleriyle birlikte konfigürasyon yükseltimine gerek duyabilmektedir.

- Linux sisteminin en önemli artısı ücretsiz olmasıdır. Windows ise lisans ücreti gerektirmektedir.

Linux Sunucuların Avantajları Nelerdir?

Linux sunucularının avantajları, Linux sunucuları hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak isteyenler için değinilmesi gereken bir diğer konudur. Piyasada bulunan diğer işletim sistemlerine göre Linux kullanmanın pek çok avantajı vardır:

Stabilite: Linux Server’lar düzenli olarak yeniden başlatma veya bakıma ihtiyaç duymazlar. Sistem kendiliğinden kapatılıncaya veya bir donanım, hatası meydana gelinceye dek çalışabilir ve çalışma esnasında güncellemeleri yapılabilir.

Verimlilik: Linux işletim sistemleri ağ ve sunucular üzerinde en yüksek performansla çalışabilirler. Çok fazla kullanıcıyı bünyesinde barındırıp kontrol edebilen Linux yapısı aynı zamanda paralel bağlantılar konusunda da tatminkar yönetim performansı sunmaktadır.

Güvenlik: Linux işletim sistemleri yapısı gereği en yüksek güvenlik önlemlerine sahiptir. Etkili güvenlik duvarları ve dosya izinleri sistemi sunucu, ve sunucuda yer alan verilerin daha güvenli kalmasına yardımcı olur.

Ağ Oluşturma: Linux sunucu diğer sunuculara oranla daha çok ağ oluşturma faydası sağlar. İhtiyacınız olan sayıda ağ oluşturup yönetebilirsiniz. Linux sunucunun ağ oluşturma faydası güvenli olmanın yanı sıra ihtiyaç duyduğunuz sayıda uygulamaya göre özelleştirilebilir.

Esneklik: Açık kaynak kodlu olması nedeniyle kaynak kodları tüm kullanıcılar tarafından incelenmeye ve değiştirilmeye hazırdır. Kullanıcılar diledikleri gibi kaynak kodlar üzerinde değişiklikler gerçekleştirerek sistemlerini özelleştirebilirler.

Teknik Destek: Linux internet sunucusu dünyasının parlayan yıldızıdır. Her 10 web sunucusundan en az 7’sinin Linux tabanlı olduğunu düşünürsek karşılaştığınız her soruna dair çözüm dokümantasyonu veya geniş gönüllü topluluklar sayesinde size yardım edebilecek birileri bulabilirsiniz.

Çok Yönlülük: Linux aynı anda birçok programı çalıştırabilir ve işlemlerin aksamaksızın devam etmesini sağlayabilir. Python, MySQL, PHP, Ruby ve Perl dahil olmak üzere önemli programlama dillerinin çoğunu destekler. Node.JS JavaScript gibi araçlara daha kolay erişim sunar. PHP komut dosyası dili ve MySQL veritabanı tarafından desteklendiği için WordPress’in Linux sunucularda kurulması ve kullanılması çok daha kolaydır. WordPress’i Windows sunucularında da çalıştırabilirsiniz, ancak çoğu sağlayıcı bunu tercih etmez.

Ücretsiz: Yukarıda örneğini verdiğimiz Linux dağıtımları başta olmak üzere internet sunucuları için kullanılan Linux işletim sistemlerinin büyük bir çoğunluğu ücretsiz olması nedeniyle de Linux Hosting paketleri daha ekonomiktir.

Linux Serverlar sistem kapatılmadığı veya donanım arızası olmadığı sürece yüksek performansla çalışabilen bir sistemdir.

Tüm bu avantajlarıyla Linux sunucu, pek çok sektörden kullanıcıların tercihi olmaktadır. Siz de Linux sunucu arayışındaysanız, Linux sunucu alırken firmanın bu faydaları size sağlayıp sağlamadığına dikkat etmelisiniz. Teknoloji çağı olarak nitelendirilen günümüz dünyasında hız, performans ve güvenlik her şey demektir.

İSİMKAYIT veri merkezi tarafından sizeler için hazırlanmış Linux tabanlı sunucular hakkında daha fazla bilgi edinmek için Sanal Sunuclar ve Fiziksel Sunucular sayfalarını inceleyebilirsiniz.

 


  • sunucu nedir, linux sunucu, sanal sunucular
  • Bu dökümanı 222 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir