Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

Uptime Oranı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

İnternet siteleri web dünyasında yayın yapmak ve internet kullanıcıları tarafından görünür olmak için bir alana/sunucuya ihtiyaç duymaktadırlar. ‘Hosting firmaları‘ da müşterilerine yani web sitesi sahipleri Uptime oranı hizmetlerini sunarak sunucuların ne kadar süre erişilebilir durumda olduklarını önceden belirtmektedir. Dolayısıyla web sitesine hosting hizmeti alırken esasında müşteriler Uptime oranı hakkında bilgi sahibi olarak seçim yapmaktadır. Günümüzde dünyanın önde gelen kurumsal web hosting firmaları, müşterilerine sundukları paketlerdeki Uptime oranını minimum yüzde 99 olarak vermektedir. Uptime oranı hesaplama işlemlerinde de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Uptime Oranı Nedir ?

Uptime yani çalışma süresi, bir sistemin genel güvenilirliğini daha iyi anlamak için farklı büyüklükteki işletmeler tarafından gözlemlenen bir ölçümdür. Uptime oranı web server hizmetlerinin çevrimiçi olduğu sürenin toplam etkin kullanılabilirliğe bölünmesiyle hesaplanır. 

Hosting sektöründe çalışma süresi, bir hosting sisteminin kesintisiz olarak ne kadar çalıştığını ifade etmek için kullanılır. İdeal olarak çalışma süresi %100’dür (yani sıfır kesinti süresi) ancak gerçek dünyada bunu başarmak son derece zordur.

Özetle uptime, bir sunucunun çalıştığı ve kullanılabilir olduğu saat sayısıdır, Downtime yani kapalı kalma süresinin tersidir.

Uptime Oranı Nasıl Hesaplanır?

Uptime oranı hesaplama yapılırken online olma sürelerinin toplam etkinliğinin kullanılabilirlik durumlarına bölünmesi ile elde edilen kısma denir. Mutlak değer 363 gün olarak ya da yüzde 99,7 dahil olacak şekilde birkaç farklı hesaplama modeli ile bilinir. Bu hesaplamalar yapılırken belirli adımlar takip edilir.

365 gün x 24 saat = 8760 aktif çalışma süreci anlamına gelir. Yıl içerisinde en fazla 10 saatlik bir kesinti olması iddiaları yer alırken hosting firmaları bu durum karşısında 8760 – 10 = 8750 olarak erişebilir hizmeti sunar. Bu sayede optime oranı 8750/ 8760 = % 99,885 olarak ön görülür.

Eğer bir hosting firması %99 oranında uptime vaat ediyorsa bu durum %1 oranındaki kesinti süresi olacağına işaret eder. Fakat bunu işlemler üzerine çevirileri yapılacak olduğu zaman bir yıl içerisinde ortalama olarak 3,5 güne denk geldiği ve insanların web sitelerine erişemedikleri anlamına gelir. Kişisel web sitelerinin yanı sıra bloglar ve bilgilendirme amaçlı bulunan siteler için 3 günlük kesinti bir sıkıntı işaret etmese bile e-ticaret sitesi üzerinde bu durum büyük zararlar anlamına gelecektir.

Uptime Takibinin Önemi Nedir?

Uptime takibi, web sitenizin kullanılabilirlik açısından nasıl performans gösterdiğinin doğru bir resmini sağlar. Başka bir deyişle, çalışma süresi izleme, web sitenizin herhangi bir zamanda çalışır durumda olup olmadığını size söyler. Bu bilgiler, iş veya diğer önemli amaçlar için web sitelerine güvenen herkes için gereklidir.

Ayrıca, çalışma süresi izleme ile sitenizin kullanılabilirliğini etkileyen sorunların kaynaklarını da belirleyebilirsiniz. Yani, bir web sitesinin herhangi bir anda çalışır durumda olup olmadığını kontrol edebilir, barındırma sağlayıcınızda veya donanımınızda bir sorun olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.

Çalışma süresi izlemenin üçüncü faydası, gelecekteki arıza sürelerini önlemek için kaynaklara odaklanmanıza yardımcı olmasıdır. Çalışma süresi izleme, web sitenizdeki olası zayıf noktaları belirleyerek, gelecekteki kesintileri önlemek için adımlar atmanıza olanak tanır.

Çalışma süresi, özellikle önemli bir proje üzerinde çalışırken veya faturaları çevrimiçi olarak öderken önemlidir. Büyük bir satın alma işleminin ortasında web sitesinin çökmesi asla kabul edilebilir değildir. 

Çalışma süresini etkileyebilecek birçok faktör vardır. Arıza süresinin en yaygın nedenlerinden biri donanım arızasıdır. Bu, bir sabit sürücü çökmesinden güç kaynağıyla ilgili bir soruna kadar her şeyi içerebilir. Arıza süresinin diğer nedenleri arasında yazılım sorunları, virüsler, ağ sorunları ve insan hatası sayılabilir.

Web site ve projeleriniz için barındırma hizmeti seçimi yaparken, Uptime oranının ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk. Hosting / Sunucu seçimi yaparken aynı zamanda bu hizmeti sağlayan firmaların sunduğu hizmet hakkında detaylı bilgiye sahip olmak, web siteniz ve işinizi güvence altına almak için önemlidir.

İSİMKAYIT Veri Merkezinin yüksek Uptime oranı sayesinde en iyi hizmeti en uygun fiyatlarla alabilir, kesintisiz ve güvenli bir şekilde projelerinizi hayata geçirebilirsiniz.

 


  • Uptime, Uptime oranı, hosting uptime
  • Bu dökümanı 272 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir