Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

E-Posta Protokolleri

E-postalarınızı bilgisayarınızdan ya da akıllı cihazlardan yönetmemizi sağlayan , POP3, IMAP ve SMTP iletişim protokolleridir. Bütün e-posta uygulamaları ( Outlook, Opera Mail, Windows live Mail, Mac Mail v.b ) gibi mail yönetim programları bu protokoller sayesinde maillerimizi yönetmemize izin verirler. 

POP3 Nedir?

POP3 (Post Office Protocol version 3), Outlook, Thunderbird, Windows Mail, Mac Mail gibi yerel e-mail istemcilerinin uzak e-mail sunucusu ile iletişim kurmasında ve e-mail’leri indirmesinde kullanılan bir protokoldür.  Bu e-mail istemcilerinde genellikle indirilen e-mail’lerin bir kopyasının sunucuda tutulup tutulmaması hakkında bir seçenek olur. Eğer aynı e-mail hesabına birden fazla cihazdan bağlanıyorsanız, e-mail’lerin kopyasını sunucuda tutmanız önerilir. Aksi durumda bir cihaz e-mail’i indirdikten sonra o e-mail’i uzak sunucudan siler ve diğer cihazlar bu e-mail’e ulaşamazlar. Ayrıca POP3’ün tek yönlü iletişim olduğunu belirtmek de önemlidir. Bu verilerin yalnızca sunucudan alındığı ve yerel istemciye gönderildiği anlamına gelir. Tersi yönde (yerel istemciden sunucuya) veri akışı olmaz.

Varsayılan olarak POP3 portları aşağıdaki gibidir:

Port 110 – Şifrelenmemiş port

Port 995 – SSL/TLS portu, POP3S olarak da bilinir

E-posta gönderilirken SMTP protokolü kullanılır, POP3 protokolü ise yalnızca e-postayı almak için kullanılır.

POP3 Protokolü Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Avantajları : 

- E-postalar sabit diskte tutulduğundan dolayı, sabit diske kaydedilen eski e-postalara internet erişiminin bulunmadığı alanlarda bile ulaşılabilir.

- Mail hesabınızın kotanızın yüksek olması gerekmez.

Dezavantajları:

- E-postalarınızı birden fazla cihaz üzerinde kullanıyorsanız, POP3 protokolü bu tür kullanımlar için pek uygun değildir.

IMAP Nedir?

IMAP (Internet Message Access Protocol) da POP3 gibi e-mailleri yerel e-mail istemcilerine almak için kullanılır. Ancak büyük bir farka sahiptir. Bu protokolde yalnızca e-mail header bilgisi indirilir. E-mail’in kendisi sunucuda bırakılır ve çift yönlü iletişime sahiptir. Yerel e-mail istemcisinde yapılan değişiklikler sunucuya da gönderilir. Yakın zamanda Gmail gibi büyük e-mail sağlayıcılarının POP3 yerine IMAP kullanmayı önermeye başlamasıyla bu protokol daha fazla popüler olmaya başladı.

Varsayılan IMAP portları aşağıdaki gibidir:

Port 143 – Şifrelenmemiş port

Port 993 – SSL/TLS portu, IMAPS olarak da bilinir

IMAP Protokolü Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Avantajları : 

- E-postalarınızı birden fazla cihaz üzerinde kullanıyorsanız, IMAP protokolü tüm cihazlarınızda senkronizasyon sağlar.

- E-postalarınızı uzak sunucudan lokal sunucuya bir kopyasını indirerek yedekleyebilirsiniz.

Dezavantajları : 

- E-postalar uzak sunucuda bulunacağından dolayı hesap kotanızın yüksek olması gerekmektedir.

- E-postalar daima uzak sunucuda bulunacağından önemli e-posta trafiğiniz varsa, sunucudaki hosting hesabınızın parolasının bir başkasının eline geçmesi yüksek derecede sorun yaratacaktır. Bu gibi durumlara dikkat etmek gerekir.

POP3 ve IMAP Protokolleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Teknik olarak POP3 ve IMAP protokolü aynı mantıkla çalışmaktadır. Kullanıcı tercihe bağlı olarak iki protokolü de kullanabilir. Bazı durumlarda bu durum sunucu tarafından belirlenmektedir.

Bunun dışında iki protokol arasındaki en belirgin ve fark yaratan özellik, POP3 protokolünde sadece kurulum yaptığınız cihaz üzerinden maillerinizi görüntüleyebilirken, IMAP maillerinize tek bir yerden değil, bilgisayar, cep telefonu, tablet gibi farklı cihazlardan da erişim yapmanızı sağlamaktadır. Aynı zamanda mail kutunuzda bir güncelleme yaptığınızda tüm giriş yaptığınız cihazlarda bu güncelleme otomatik olarak gerçekleşir.

Her iki protokolde de önceden indirdiğiniz mailleri internet bağlantınız olmadan da görüntüleyebilirsiniz.

SMTP Nedir?

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol), e-mail’i yerel bir istemciden uzaktaki sunucuya ve oradan da alıcının e-mail sunucusuna göndermek için uzak sunucuyla iletişim kurulurken kullanılır. Bu işlem e-mail sunucunuzdaki Mail Transfer Agent (MTA) tarafından kontrol edilir. Ek olarak, SMTP sadece e-mail göndermek için kullanılır.

SMTP portları aşağıdaki gibidir:

Port 25 – Şifrelenmemiş port

Port 465 – SSL/TLS portu, SMTPS olarak da bilinir

Sonuç olarak e-mail servislerinin neler olduğunu ve hangi portları kullanıldığını, POP3 ve IMAP protokollerinin aynı amaca sahip olduklarını ancak aralarında büyük bir fark olduğunu öğrendik. IMAP email içeriğini sunucuda bırakırken, POP3 içeriği bilgisayarınıza indiriyor. SMTP ise sadece E-posta gönderilirken kullanıldığını öğrenmiş olduk.

E-Posta sorunları ve kurulum ayarlarıyla ilgili diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Opencart SMTP Sorunu ve Çözümü (Mail Gönderememe) hata çözümü için Tıklayınız.

Wordpress Smtp Mail Kullanım Ayarı için Tıklayınız.

Thunderbird Kurulumu Smtp-Imap Ayarları Tıklayınız.

Outlook ve Thunderbird E-Posta Ayarları Tıklayınız.

Outlook Kurulumu Smtp-Imap Ayarları Tıklayınız.


  • POP3 Nedir, IMAP Nedir, SMTP Nedir, E-Posta Protokolleri
  • Bu dökümanı 289 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir