Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

Bootstrap Nedir?

Tasarlanacak web sitelerinin tablet, telefon, bilgisayar gibi her türlü ekran çözünürlüğüne duyarlı olacak şekilde ayarlamaya yarayan açık kaynak kodlu bir framework olarak bilinen Bootstrap nedir, ne işe yarar? gibi soruları yanıtlayacağız.

Bootstrap Nedir?

Bootstrap eskiden Twitter’da çalışan Mark Otto ve Jacob Thornton tarafından oluşturulmuş bir web uygulaması geliştirme araç takımıdır. İyi görünümlü bir web sitesi oluşturmaya imkan tanıyan araç, ilginç temalar oluşturmak için de kullanılabilir. Özellikle responsive web tasarımı için kullanıldığı söylenebilir. Responsive web tasarımı, bir web sitesinin tüm cihazlarda yüksek ekran çözünürlüğünde iyi görünmesini sağlar.

Cihazdan bağımsız şekilde sezgisel deneyim sunmak için telefon ve tablet gibi küçük ekran boyutlarına uyum sağlayan web siteleri, Bootstrap sayesinde esnek bir düzene sahip olur ve ziyaretçiler için daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunar. Arama motoru optimizasyonu değerini arttırmaya da yardımcı olan web geliştirme aracı, aynı zamanda faydalı bileşenler içerir. Web sitesine kolayca yapıştırılabilen bileşenler;

- Navigation bars,

- Dropdowns,

- Progress bars,

- Thumbnails olarak sayılabilir.

Web sitesine ilgi çekici tasarım ögeleri bu araç sayesinde eklenebilir ve bunları görüntülerken her cihazla uyum sağlanır. Görüntüleri geçerli ekran boyutuna göre otomatik şekilde boyutlandıran araç, önceden tanımlanmış CSS kuralları sayesinde çalışır.

Ücretsiz bir CSS framework olan Bootstrap, açık kaynak kodlu tasarım araçlarından biridir. Cihaz boyutuyla orantılı olarak istenilen temaya uygun tasarımlar yapılmasına olanak tanıyan araç, içerisinde hazır unsurlar bulundurur. Bu sayede rahat bir kullanım sunar. Tasarım süreçlerinin karmaşık yapısından kurtulmak ve özel tasarım projelerini hayata geçirebilmek için bu araç en iyi yol olabilir.

Tasarım stilleri, Javascript ve tasarımla ilgili diğer unsurlar da bu aracın içerisinde yer alıyor. Güncellenen bir tasarım aracı olması sayesinde de yenilikleri ve son moda trendleri kullanarak tasarım yapmaya olanak tanıyor. Chrome, Opera, Mozilla Firefox ve Safari gibi tüm internet tarayıcılarında kullanılabilir özelliği de bulunuyor.

Bootstrap Özellikleri Nelerdir?

Bootstrap Responsive Yapı Sağlar : Bootstrap kendine ait kullanışlı bir grid sistemi ile gelmektedir. Böylece kendi grid sisteminizi tasarlamak için bir sürü zaman harcamanıza gerek kalmaz. Siz sadece içeriklerinize odaklanabilir, daha verimli olabilirsiniz.

Bootstrap Responsive Resimler Sağlar : Bootstrap, görüntüleri geçerli ekran boyutuna göre otomatik olarak yeniden boyutlandırmak için kendi koduyla birlikte gelir. Görüntülerinize .img duyarlı sınıfı eklemeniz yeterlidir; önceden tanımlanmış CSS kuralları gerisini halleder.

İmg-circle ve img-round gibi sınıfların eklenmesiyle resimlerinizin şeklini bile değiştirebilirsiniz.

Bootstrap Faydalı Komponentler İçerir : Bootstrap, web sayfanıza kolayca yapıştırabileceğiniz bir dizi özellik ile birlikte gelir. 

- Slider

- Navigasyon bar

- Tablolar

- Carousel

- Etiketler

- Bilgilendirme balonları

- Butonlar

- İmajlar

Web sayfanıza sadece göz alıcı tasarım öğeleri eklemek bir esinti olmakla kalmaz, aynı zamanda bunları görüntülemek için kullanılan ekran boyutu veya cihaz ne olursa olsun her birinin harika görüneceğini bilerek emin olabilirsiniz.

Bootstrap JavaScript Desteği Sağlar : Bootstrap ayrıca geliştiricilerin bir düzineden fazla özel JQuery eklentisinden faydalanmalarını sağlar. JQuery, modal pop-up'lar, geçişler, görüntü karuselleri ve kişisel favorilerimden biri için bir sayfada gezinirken gezinme çubuğunuzu otomatik olarak güncelleyen bir eklenti için etkileşimle oynamak daha da fazla alan sunar.

Bootstrap Güçlü Bir Dokümantasyon Desteği Sunar : Bootstrap'ın dokümantasyon desteği çok başarılıdır. Her kod parçası, web sitelerinde açık bir şekilde tanımlanmış ve açıklanmıştır.

Açıklamalar ayrıca temel uygulama için kod örneklerini de içerir ve en yeni başlayanlar için bile süreci basitleştirir. Tek yapmanız gereken bir bileşen seçmek, kodu kopyalayıp sayfanıza yapıştırmak ve oradan değiştirmek.

Bootstrap İhtiyaca Göre Özelleştirilebilir : Frameworkler karşılaştırılırken en önemli parametrelerden birisi performanstır.  Eğer framework uygulama üzerinde ağırlık yaratıyor ise uygulamanın yavaş açılmasına neden olabilir. Bootstrap’ın CSS dosyasının boyutu 119 KB’dır. Bu bir CSS dosyası için büyük bir boyuttur.

Bootstrap bu sorunla başa çıkabilmeniz için frameworkü özelleştirebilmenize imkan sağlar. Kullanmak istemediğiniz özellikleri uygulamalarınızdan kaldırarak daha hafif, performanslı uygulamalar geliştirebilirsiniz. 

Geniş Topluluğa Sahiptir : Birçok açık kaynaklı projede olduğu gibi, Bootstrap'ın arkasında büyük bir tasarımcı ve geliştirici topluluğu vardır. GitHub üzerinde barındırılmak, geliştiricilerin Bootstrap’in kod tabanını değiştirmesini ve bunlara katkıda bulunmasını kolaylaştırır. Aynı zamanda insanların işbirliği yapmalarını, tavsiyelerde bulunmalarını ve akranları ve diğer kullanıcılarla etkileşim kurmalarını kolaylaştırır.

Bootstrap'ın aktif bir Twitter sayfası, bir Bootstrap blogu ve hatta özel bir Slack odası vardır. Ve bu, tüm soruların bootstrap-4 etiketi altında bulunabileceği Stack Overflow'daki teknik sorunlara yardımcı olmak isteyen geliştiriciler bulunur. 

Tema Desteği Sunar : Bootstrap'ın popülaritesi arttıkça, insanlar web geliştirme sürecini daha da hızlandırmak için Bootstrap tabanlı şablonlar oluşturmaya başladılar. Bootstrap dayalı özel şablonları paylaşmak ve satın almak için adanmış birçok web sitesi bulunmaktadır.

Özetle web yazılımları geliştirirken, geliştirme sürecini hızlandıracak, daha başarılı ürünler oluşturmaya yardımcı olacak teknolojileri kullanmak önemlidir. Frameworkler bu anlamda bir çok faydayı sunmaktadır. Bootstrap faydalanılabilir  başarılı frameworklerden birisidir. 

https://getbootstrap.com/ adresinden en güncel sürümünü indirebilir yada bootstrap hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.


  • Bootstrap, Responsive web tasarımı, responsive web
  • Bu dökümanı 382 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir