Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

Hyper-V (Hypervisor) Nedir?

Tek bir donanım üzerinde birçok izole edilmiş sanal makineyi (VM) oluşturan ve çalıştıran bir yazılım katmanı olan Hypervisor hakkında bilgiler vererek Hyper-V nedir, türleri nelerdir? gibi soruların yanıtlarını aktaracağız.

Hyper-V  (Hypervisor) Nedir?

Hypervisor sanal makine ile fiziksel makinenin ara kısmında görev yapan bir yazılım sistemidir. Aynı zamanda bir sanallaştırma teknolojisinin bileşeni olarak da sektörde bilinir. Hypervisor yazılım sistemi kullanılarak günümüzde pek çok sanallaştırma çözümleri geliştirilmiştir. Böylelikle yazılım sisteminin işlevselliği sanal dünyada oldukça işlevsel duruma gelmiştir.

Hypervisor sistemiyle Windows üzerinde sanal makinelerin çalıştırılmasına izin verilen birçok program geliştirilmiş durumdadır. Bu sistem sanal makinelerin oluşturulmasını ve çalıştırılmasını sağlayan en aktif sistemlerin başında geliyor. Herhangi bir HİPER yöneticisi ana bilgisayarın işleme ve bellek gibi kaynakların sanal özelliklerde paylaşılmasını sağlar. Böylelikle VM sisteminin desteklenmesine izin verir. İşletim sistemlerinde sanal makinelerin kullanımıyla beraber temeldeki donanımlardan bağımsız olarak çalışılmaya izin veriliyor. Hypervisor bellek ve depolama gibi kaynakların paylaşımını gerçekleştirir.

Bunun yanında sanal bilgi işlem işlevinde de aktif bir şekilde görev alır. Bir tek serverın üzerinde Hypervisor sayesinde birden çok işletim sistemi çalıştırılabilir. Böylelikle çok fonksiyonlu özelliklere sahip bir sistem olarak bilinir. Ayrıca geniş kapsamlı alanda hizmet veren bir sistemdir. Bütün sanal makinelerin kendi işletim sistemleri vardır. Aynı zamanda hepsi kendi işletim sisteminde çalışıyor. Kullanılabilir düzeyde sanal makinelerin sayıları ana makinelere bağlı durumdadır. CPU başta olmak üzere RAM ile sabit disk gibi fiziksel sistem özellikli kaynakların sanal makineye uygun bir şekilde bağlanmasını sağlar.

Böylelikle bu işlem sayesinde sanal makinelerin birbirlerinin işlemlerine karışılması engellenir.

Hyper-V (Hypervisior) Türleri Neler?

Hypervisior temel olarak 2 türden oluşan kod yapısına sahiptir. Bu iki tür type-1 Hypervisior ve type-2 Hypervisior olarak adlandırılmıştır.

Type-1 Hypervisior (Native or Bare Metal Hypervisor) Nedir?

Type-1 hypervisior yazılımları doğrudan donanımın üstünde kurulu bulunur. Sanal makineleri ise hypervisior yazılımın üstüne kurulur. Doğrudan ana bilgisayarda çalışır ve herhangi bir temel sunucu işletim sistemi gerektirmez. Donanım kaynaklarına doğrudan erişimi vardır. Tip I hipervizörler, kurumsal bilgi işlem ve büyük ölçekli dağıtımlar için önerilir. VMware ESXi, Citrix XenServer, Microsoft Hyper-V, KVM, Oracle VM Server gibi örnekleri bulunur.

Tip I hipervizörler bir yöneticinin, uygulamanın önceliğine göre kaynak tahsisini manuel olarak ayarlamasına izin veren, iyi performans gösteren, verimli hipervizörler olarak geniş çapta kabul görür. Yalın donanıma (bare metal) yerleştirme ihtiyacı nedeniyle maliyet açısından daha yüksek olsalar da sanal makineleri birbirinden izole ettikleri için güvenlik açısından önemlidirler. Tip I hipervizörlerin avantajlarını şu şekildedir.

Ölçeklenebilirlik: Kaynakları doğrudan atama yeteneği, Tip I hipervizörleri ölçeklenebilir hale getirir.

Fiziksel kaynakların optimizasyonu: Tip I hipervizörler, tek sunucu donanımının optimizasyonuna izin vererek, veri maliyetlerini ve enerji kullanımını azaltır.

Daha iyi kaynak tahsisi: Tip I hipervizörler, yöneticilerin kaynak tahsisini manuel olarak ayarlamasını sağlar. Kaynak yönetimi, Tip I hipervizörlerde dinamik ve özelleştirilmiş bir seçenektir.

Barındırma ortamında yaygın olan tip 1 hipervisor örneklerinden biri KVM’dir (Kernel tabanlı sanal makine). KVM, çekirdeğin değiştirilmemiş Linux veya Windows görüntülerini çalıştıran bir hipervisor olarak işlev görmesine izin verir.

Microkernel Hypervisior: Microkernel adı verilen type 1’in altında inceleyebileceğimiz bu tür de parent partition işletim sisteminin kurulumu zorunludur. Microsoft Hyper-V microkernel’e en güzel örneklerden bir tanesidir.

Monolithic Hypervisior: Parent partition’un kurulumu zorunlu değildir. Donanım üzerine doğrudan kurulabilir. Fakat monolithic tipini destekleyen donanım sayısı oldukça azdır. Bu sebeple monolithic hypervisior kullanmak isteyen kullanıcılar, seçecekleri donanımın bu özelliği destekleyip desteklemediğine dikkat etmek zorundadırlar.

Bu türe VMware’in ESX/ESXi yazılımları örnek teşkil edecektir.

Type-2 Hypervisior (Hosted Hypervisor) Nedir?

Type-2 hypervisior hali hazırda aktif olan işletim sistemi üzerinde katman rolü görerek çalışmaktadır. Bu sanal makine denetleyicileri, işletim sisteminin üzerine inşa edilmiştir. İşletim sistemi içinde bir uygulama olarak çalışır ve bu da doğrudan ana bilgisayarda çalışır. Tip II hipervizörler ayrıca birden çok sanal makineyi destekler ancak ana bilgisayar donanımına ve kaynaklarına doğrudan erişmelerine izin verilmez. İşletim sistemi çökerse, hipervizör de çöker ve veri kaybı yaşanabilir.

VMware Player, Parallels Desktop, Oracle Solaris Zones, Oracle VM Server for x86, Oracle VM Virtual Box, VMWare Workstation, VMware Fusion G gibi örnekleri bulunur.

Gecikmenin sorun olmadığı ve gerekli sanal makine sayısının nispeten düşük olduğu küçük kuruluşlar için önerilen Tip II hipervizörlerin avantajları şunlardır:

Daha kolay kurulum: Çalışacak temel bir işletim sistemi olduğundan, bu hipervizörlerin kurulumu ve yönetimi daha kolaydır.

Daha kolay yönetim: Tip II hipervizörler, özel bir yönetici gerektirmez.

Uyumluluk: Tip II hipervizörler, belirli donanım makineleri yerine bir işletim sistemi üzerinde çalıştıkları için daha geniş bir donanım yelpazesiyle uyumludur.

Tip II hipervizörlerin maliyetleri daha düşüktür.

KVM (Çekirdek Tabanlı Sanal Makine) Nedir?

Çekirdek tabanlı sanal makine (Kernel-based Virtual Machine - KVM) Linux çekirdeği için geliştirilen ve onu bir üst sisteme dönüştüren bir sanallaştırma altyapısıdır. Linux çekirdeğine 5 Şubat 2007'de 2.6.20 sürümüyle birlikte tamamen eklenmiştir. KVM kullanılabilir olmak için donanım sanallaştırma uzantısına sahip bir işlemciye ihtiyaç duyar. KVM ayrıca FreeBSD ve illumos'a yüklenebilir çekirdek modülleri olarak da aktarılmıştır.

Hyper-V (Hypervisor) Özellikleri Nelerdir?

Hyper-V, Hyper-V yöneticileri ve kullanıcıları için her biri kendi avantajlarına sahip birçok özellik sunar. 

Donanım ve Yazılım Sanallaştırma : Hyper-V sanal makineleri; işlemciler, bellek, depolama ve ağ iletişimi dahil olmak üzere fiziksel bir bilgisayarın tüm bileşenlerine sahiptir. Ancak, bilgi işlem kaynaklarının sağlanması için daha fazla esneklik sağlarlar. Her bileşen, benzersiz son kullanıcı gereksinimlerine göre çeşitli şekillerde yapılandırılabilir.

Hyper-V Replica : Bu özellik, olağanüstü durum kurtarma için daha yüksek kullanılabilirlik ve hızlı geri yükleme sağlamak amacıyla VM’leri farklı bir fiziksel siteye çoğaltmak için kullanılabilir. Hyper-V, Hyper-V bağımsız sunucularını ve farklı fiziksel sitelerde bulunan kümeleri senkronize ederek uygulamayla tutarlı yedeklemeler sağlar.

Entegrasyon Hizmetleri : Bunlar, bir Hyper-V sanal makinesinde desteklenen konuk işletim sistemlerinin kullanımını kolaylaştıran özelleştirilmiş bir dizi hizmet ve sürücüdür.

Geçiş Özellikleri : Hyper-V, çalışan uygulamaları askıya almadan bir sanal makineyi bir Hyper-V ana bilgisayarından diğerine taşımak için farklı geçiş türlerini destekleyen bir Live Migration – Canlı Geçiş özelliği sağlar. Depolama geçişi, yöneticilerin bir VM’nin dosya sistemini (sanal disk dosyaları, yapılandırma dosyaları, disk belleği dosyaları vb.) kesinti süresi olmadan ayrı depolama konumlarına geçirmesine veya dağıtmasına olanak tanır. Taşınabilirliği kolaylaştırmak için içe / dışa aktarma gibi başka özellikler de sunar.

Sanal Makine Bağlantısı : Bu, yöneticilerin bir Hyper-V ana bilgisayarında barındırılan bir sanal makineye konuk işletim sistemini başlatmadan uzaktan erişmesine olanak tanıyan Hyper-V’nin uzaktan bağlantı aracıdır. Bu özellik hem Windows hem de Linux için kullanılabilir.

Korumalı Sanal Makineler : Hyper-V’nin korumalı VM özelliği, sanal makineleri kötü amaçlı yazılım saldırılarından ve veri değiştirme girişimlerinden korumak için BitLocker teknolojisini kullanır. Secure Boot – Güvenli Önyükleme, sanal makineleri sistem yöneticilerinden bile yetkisiz erişime karşı koruyan başka bir güvenlik özelliğidir.

 

 


  • Hyper-V, Hypervisor nedir, Type-2 Hypervisior, Type-1 hypervisior, Çekirdek Tabanlı Sanal Makine, KVM
  • Bu dökümanı 381 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir