Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

Node.Js Nedir ve Ne İşe Yarar?

JavaScript'in çekim gücünden ve modern Web geliştirmede her yerde bulunmasından kaçmak zordur. Uzun yıllardır etkileşimli, modern arayüzler oluşturmak için harika çerçeveler ve kitaplıklar sunarken, diğer iyi kurulmuş dillerle rekabet edebilecek herhangi bir arka uç platformu asla kullanmadı. Ancak JavaScript bloğundaki Node.js, o zamandan beri birden fazla startup ve kuruluş tarafından benimsenen, uygulanabilir bir alternatif sunmaya başladı. Node.js ile geliştirme, kurumsal uygulamalar için yeni standart olarak kendi görüşüne uygundur. Hatta bazıları, Java'nın 1995'ten beri elinde tuttuğu bir nokta olan en güvenilir dil olarak tahttan indirerek, Java'nın yerini alma potansiyeline sahip olacak kadar güçlü olduğunu iddia ediyor.

Node.js Nedir? 

Node.js, 2009 yılında Joyent tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynaklı programlama dillerinden birisi olup çalışabilmek için herhangi bir sunucuya ihtiyaç duyan uygulamaların tasarlanmasında kullanılır. Node.js uygulamaları genelde istemci tarafı betik dili olan JavaScript kullanılarak geliştirilmektedir. Javascript temelli olduğu için çok dinamik ve hızlı bir yapıya sahiptir.

Node.js Chrome V8 JavaScript motoru üzerine inşa edilmiş bir JavaScript yürütme platformudur.  Node.js sayesinde artık JavaScript kodlarını sadece tarayıcılar üzerinde değil her yerde çalıştırılabiliyoruz. Yani node.js paketini bilgisayarımıza indirip kurulum yaptığımızda javascript kodlarını bilgisayar üzerinde de çalıştırabiliyoruz.

Asenkron programlama modeline sahip olan Node.js istekleri teker teker yapmak yerine paralel olarak yapar. İstekleri bittiğinde ise Node.js’i “geri ararlar” (callback). Bu sayede anlık olarak çok fazla sayıda istek hızlı bir şekilde işlenebilmektedir. Özetleyecek olursak, normalde yaptığımız işlemler veya istekler bir sunucuya gider ve gittiği zaman bir sıraya alınır daha sonra işlemler sırayla yerine getirilir Ama node.js asenkron programlama modeline sahip olduğu için işlem ardı ardına gelir ve işlem bittiğinde sonuç gönderilir. Bu vesileyle işlemlerimiz daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilir.

Node.js’in Özellikleri Nelerdir?

Node.js, son birkaç yılda hızla büyüdü. Sağladığı geniş özellik listesi sayesinde geliştiricilerin gözdesi olmuştur. Bu özelliklere göz atalım:

Kolay: Node.js ile geliştirmeye başlamak oldukça kolaydır. Web geliştirmeye yeni başlayanlar için iyi bir tercihtir. Çok sayıda öğretici içerik ve geniş bir toplulukla, kısacası güçlü bir destekle Node.js öğrenmeye başlamak çok kolaydır.

Ölçeklenebilir: Uygulamalar için geniş ölçeklenebilirlik sağlar. Tek iş parçacıklı olan Node.js, yüksek verimle çok sayıda eşzamanlı bağlantıyı işleyebilir.

Hız: Engellenmeyen iş parçacığı yürütme, Node.js’yi daha da hızlı ve verimli hale getirir.

Paketler: İşinizi basitleştirebilecek çok sayıda açık kaynaklı Node.js paketi mevcuttur. Bugün NPM ekosisteminde bir milyondan fazla paket var.

Güçlü Back-end: Node.js, C ve C++ ile yazılmıştır, bu onu hızlandırır ve ağ desteği gibi özellikler ekler.

Çoklu platform: Platformlar arası destek, tümü Node.js kullanarak SaaS web siteleri, masaüstü uygulamaları ve hatta mobil uygulamalar oluşturmanıza olanak tanır.

Sürdürülebilir: Node.js, hem front-end hem de back-end JavaScript ile tek bir dil olarak yönetilebildiğinden, geliştiriciler için kolay bir seçimdir.

Node js Ne İçin Kullanılır?

Herhangi bir programlama dili, onları diğerleri arasından seçmeniz için size bazı nedenler verecektir. Node.js ile ilgili olan şey, geniş ölçekte uygulamalar için geliştirilmiş olmasıdır. Modern araçlar ve karmaşık uygulamalar geliştirmenin ileriye dönük yolunu benimsemesi, Node.js'yi diğer programlama teknolojilerinden farklı kılar.

Her proje küçük başlangıçlarla başlar. Ancak zaman geçtikçe, bir sorun için bir çareden daha fazlası gerekmektedir. Büyüme ve evresinde yeni özellikler ve beklentileri yüksek kullanıcılar kazanılıyor. Farkına bile varmadan, geliştirme ekibinizin başa çıkmakta zorlandığı devasa bir projeyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Node.js, gerçek zamanlı, yüksek trafikli uygulamalar oluşturmayı gerçekten hızlı hale getirir . Hem istemci hem de sunucu tarafı için JavaScript'te kodlamayı mümkün kılar.

Bunun yanı sıra, ön uç ve arka uç geliştiriciler arasındaki boşluğu doldurduğu için geliştirme sürecinin verimliliğini artırır. Sürekli büyüyen NPM (Düğüm Paket Yöneticisi) geliştiricilere kullanmaları için birden fazla araç ve modül sağlar. Böylece üretkenliklerini daha da artırır. Kod diğer dillerden daha hızlı yürütülür. Node.js, kurumsal uygulamalar arasında popüler bir çözüm olan mikro hizmetler için de mükemmeldir.

Node.js Nasıl Çalışır?

Node.js, JavaScript ile yazılmış bir programı çalıştırmak için gerekli olan her şeyi içerir. 

Node.js, non blocking I/O ve güdümlü sunucu motorunu kullanır. Bu sayede kodun çalışması daha hızlı olacağı için JavaScript adaptasyonu daha kolay ve hızlı şekilde gerçekleşir. Node.js ve JavaScript sayesinde sistem üzerinde kullanılan kodların çalışması kolaylaşır. Bu da web sitesinin performansının artması demektir.

Node.js, Google V8 JavaScript motoru üzerinde çalışır. Burada yer alan web uygulamaları, olay güdümlü, yani event-based şeklindedir. Node.js platformunda “single threaded event loop” sistemi kullanılır. “Multi threaded request-response” mimarisinin çok yavaş bir event loop olduğu göze çarpmaktadır. Bu da aynı anda çoklu thread işlenmesini zorlaştırır. Platformdaki isteklere cevap vermek adına daha basit bir model olan single thread event loop kullanılması daha uygundur. Bunun için de Node.js, kullanıcılara Libuv kütüphanesini sunmuştur.

Bu yazılım dili kullanılırken her bir isteğin RAM üzerinde ayrı bir thread oluşturan web-serving tekniği yerine Node.js tek bir thread kullanır. Bu da aynı anda yüzlerce bağlantının yönetilmesini sağlar. Node.js sisteminde npm ile kullanıcıya paket yönetim desteği de sunulmaktadır. Popüler bir paket kütüphanesi diyebileceğimiz npm, Node.js kullanıcılarına sunulan en büyük kolaylıklardan biridir.

Node.js için geliştirilmiş, spesifik tek bir ihtiyaca yönelik, indirilebilir milyonlarca kütüphane bulunmaktadır. Kütüphanelerin kullanıcıya sunduğu en büyük özellikler arasında tamamen ücretsiz olmasını da sayabiliriz. Söz konusu kütüphanelerin hemen hepsi büyük bir hızla büyümekte ve kendini geliştirmektedir. Bu da Node.js topluluğunu daha güçlü hale getirmektedir. Dünyanın her bir noktasındaki Node.js geliştiricileri paketleri ödünç almak ya da paylaşmak için npm kullanırlar.

Node.js, 11.0 güncellemesi ile birlikte Node.js native Node kullanılarak daha da stabil hale getirilmiştir. En yaygın şekilde kullanılan npm modülleri arasında Meteor.js, Express.js, Sails.js, Nest.js, Koa.js, Hapi.js, Mongo.js, Total.js, Socket.js ve Loopbask.js modüllerini sayabiliriz. Bu npm modülleri ile performansı artırmak, zamandan tasarruf sağlamak ve büyük bir test ortamı oluşturmak mümkün hale gelmiştir. 


  • Node.js, Node.js nedir, JavaScript
  • Bu dökümanı 248 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir