Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

Backbone Switch Ne İşe Yarar?

Görevi, yükü paylaştırmak veya tüm yükü toplamak olan Backbone Switch hakkında bilinmesi gerekenleri  anlatacak, Backbone Switch Nedir? sorusunu yanıtlayacağız.

Switch Nedir?

Ağ anahtarı (switch), bilgisayarların ve diğer ağ öğelerinin birbirlerine bağlanıp iletişim kurmasını sağlayan bir ağ cihazıdır. Switch gelen verileri birden çok giriş bağlantı noktasından belirli bir çıkış bağlantı noktasına yönlendirerek hedeflenen hedefe götürür.

Backbone Switch (Omurga Switch) Nedir? 

Backbone switch birden fazla switch arasında en fazla yükün bulunduğu birim şeklinde ifade edilebilir.  Bu switch türü diğer adıyla omurga switch olarak bilinir. Backbone switch en temel ifadeyle switchler arasında yükü paylaştırmada ve tüm yükü bir arada toplamada görevlidir.

Backbone switchin en önemli avantajı ağ üzerindeki temel geçiş yollarını oluşturan yüksek hızlı hat ve bağlantılara sahip olmasıdır. Kamusal geniş alan ağı (WAN) sayesinde backbone switch masaüstü makinelerine ya da diğer son kullanıcı terminallerine bağlanmayan edge switchlerinin bağlanmasını kolaylaştırır.

Backbone switch bilgisayar ağı arasında farklı bilgi alışverişi için yol sağlayan ağ çeşitli parçaları birbirine bağlamada etkin rol oynar. Söz konusu bağlantıyı LAN ya da subnetwork aracılığı ile gerçekleştirir. Backbone switch ile aynı binada, farklı binalarda ya da geniş alanlardaki farklı ağları bağlamada başarı elde etmek mümkündür. Backbone switchin kapasitesi genelde ona bağlı ağlardan daha yüksek seviyededir.

Backbone Switch (Omurga Switch) Ağ Türleri Nelerdir?

Backbone Switch teknolojisi ile entegre edilebilecek farklı ağları inceleyelim:

Serial Backbone: Seri omurga, tüm omurga mimarisinin en basitidir. İki veya daha fazla bağlı cihazdan oluşur. Ağa seri olarak bağlanan tek bir kabloyla birbirine bağlanırlar.  Arızalara ve sistemin kapalı kalma süresine karşı yüksek duyarlılığı nedeniyle işletme düzeyinde ağ topolojileri için nadiren kullanılır. Yönlendiriciler arasındaki bağlantı bozulursa, alternatif veri iletim yolları olmadığından tüm ağ bozulabilir. Küçük ağ kurulumlarında kullanılır.

Distributed Backbone: Dağıtılmış omurga anlamına gelmektedir. Ağ cihazları hiyerarşik bir oluşum içermektedir. Birden fazla bağlantıya uyarlanabilir cihazlar, hiyerarşideki cihazları bağlamak için kullanılır. Serial Backbone ağından farklı olarak Distributed Backbone ağı, kurum çapında bağlantı için çok uygundur. Ağın genişletilmesi ve sorun gidermesi basittir. Ağ katmanları kolayca etkilenir ve yönetilir.

Collapsed Backbone: Çöken omurga anlamına gelmektedir. Collapsed Backbone ağ şebekesinin geri kalanını destekleyen gerçek omurga veya merkezi bağlantı olarak hizmet eden yüksek özellikli yönlendirici kullanır. Omurga olarak, çeşitli ağlardan gelen trafiği uygun şekilde idare etmek için yüksek hesaplama gücü ile karakterize edilir. Kurumla birlikte, tüm ağ bu tek yönlendiriciye bağlıdır ve bu da ağı son derece savunmasız kılar. Yönlendirici herhangi bir nedenden ötürü düşerse ağın tamamı da aynı şekilde düşmektedir. Bu tür omurga topolojisi temel olarak, iki farklı alt ağ türünün etkin bir şekilde bağlanması ve yönetilmesi gerektiği durumlarda uygulanabilir.

Parallel Backbone: Paralel omurga olarak adlandırılır. Kuruluşlar çok güçlü ve güvenilir bir omurga ararken, paralel bir omurga seçmelidirler. Bu omurga, merkezi daraltılmış omurganın bir varyasyonudur. Paralel bir omurga, birden fazla yönlendirici veya anahtar olduğunda yinelenen bağlantılara izin verir. Her anahtar ve yönlendirici iki kabloyla bağlanır. Her bir cihazı birbirine bağlayan birden fazla kabloya sahip olması sayesinde, kurum genelinde ağın herhangi bir alanı ile ağ bağlantısı sağlar.

Paralel omurgalar diğer omurga ağlarından daha pahalıdır. Çünkü diğer ağ topolojilerine göre daha fazla kablo gerektirmektedir. İşletme çapında hangi topolojinin kullanılacağına karar verirken bu önemli bir faktör olsa da, bunun maliyeti, artan performans ve hata toleransı ekleyerek yarattığı verimlilikten kaynaklanmaktadır. Veri Merkezi (data center), büyük ölçekli kurum ve kuruluşlar gibi ağlarında kritik cihazlar bulunan firmalar paralel omurga kullanır.

 Backbone Switch Ağ (Omurga Switch) Ne Kadar Hızlıdır?

İnternet omurgası, 100 Gbps ana hat hızları sağlayabilen en hızlı yönlendiricilerden oluşur. Bu yönlendiriciler Cisco, Extreme, Huawei, Juniper ve Nokia gibi satıcılar tarafından yapılır ve trafiği kendi aralarında yönlendirmek için sınır ağ geçidi protokolünü (BGP) kullanır.

 


  • Backbone Switch, Switch, Backbone Switch Nedir?
  • Bu dökümanı 392 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir