Belge Gerektirmez
başlayan fiyatlarla
başlayan fiyatlarla
başlayan fiyatlarla
Sonradan pişman olmamak için
Özellikle sistem yöneticilerinin en büyük sorunlarından biri sorumluluğu altındaki cihazların donanımsal ve yazılımsal olarak stabil olup olmadığıdır. Örneğin bir web sunucusunun o an çalışıp çalışmadığını öğrenmek için ya web sayfasını kontrol edecek ya da sunucuya bağlanıp servisleri kontrol edecektir. Ancak günümüzde geliştirilmiş IT Monitoring adı altında birçok uygulama ile sistem kaynaklarımızı up-down, servis, disk, cpu, ram, bat dosyalarının çalışıp çalışmadığı ve bunun gibi birçok kontrol noktası ile izleyebilmekteyiz.
Network Monitoring (Ağ İzleme) Nedir?
Ağ izleme anlamına gelen Network Monitoring ağınız sürekli olarak gelişim halindeyse ve bunu yönetmekte güçlük çekiyorsanız yapılır. NM yapılırken router, firewall, server ve vmler vb. bütün ağ aygıtları takip edilir. Bu parçaları daha verimli kullanabilmek ve onları korumak için ölçülen önemli bir süreçtir. Network Monitoring programlarıyla network aygıtları ya da programlar gibi şeylerden istatistik verileri toplanır. Ağ trafiğinin detayları, diskin kullanımı vb. önemli bilgiler check edilebilir. Network Monitoring yaparken bilinçli olmak gerekir. Bazı performans sorunlarını giderebilmek için bilinçli birisi olmak bu adımlarda önemli bir rol oynar. Bu sayede ağ sorunları (kesilme ,arıza) gibi şeyler giderilir. Sıklıkla Network Monitoring yapmak için toollar ve softwareler kullanılır. Network Monitoring servisleri, bir web serverinin normal bir biçimde çalışıp çalışmadığını ve diğer ağlara bağlanıp bağlanmadığını kontrol etmek vasfıyla kullanılır. Bu işlemi yapan bir çok server network için eksiksiz bir görsel sağlar. Ping ya da MS en basit düzeyde olan Network Monitoring araçlarından birisidir. Diğer yazılım uygulamaları bir şirket ağını veya tüm şirket ağını yönetmek için kurulmuş bir Network Monitoring sistemini içerebilir. Network Monitoring Sistemleri network akışını seyretmek VoIP veya POP3 izleme gibi şeyleri kullanır. İzleme aralığını sıklıkla yapmanız durumunda kullanılan kaynakların yükünü azaltmasında önemli bir rol oynar.
Network Monitoring (Ağ İzleme) Aşamaları Nelerdir?
Ağ ve BT Altyapı İzleme sürecinde beş aşamalı bir yapı söz konusudur. Ağ İzleme yöntemleri aracılığıyla kullanıcı deneyiminin işlevsel hâle gelmesinde önemli rol oynayan beş aşamalı yapı; otomatik keşif, performans yönetimi, alarm ve uyarı yönetimi, konfigürasyon yönetimi, ağ trafik analizi bileşenlerinden meydana gelir.
Otomatik Keşif : Otomatik keşif, her ağ yönetimi yazılımı için temel bileşenlerden biridir. Çeşitli yapılandırma seçenekleriyle Ağ İzleme süreçlerinde farklı protokol türlerini destekler ve gelişmiş bir keşif imkânı sağlar. Bir dizi yapılandırma kriteri üzerinden, BT yöneticilerine hangi ağ varlıklarının izleneceğini belirleme olanağı sunarak verimlilik esaslı çalışır.
Performans Yönetimi : Sunucularınızın yer aldığı ağ yapısının performans değerlerini Network Monitoring yardımıyla rahatça kontrol edebilirsiniz. Anlık durumları takip etmenizi mümkün kılan Ağ İzleme araçları ile geçmiş ağ faaliyetleri hakkında raporlar da oluşturabilirsiniz. Ağ İzleme işleminin geçmişe yönelik raporlar sunabilme becerisi gerek mevcut gerek geleceğe dönük gereksinimlerinizi tanımlamada size önemli ölçüde yardım eder.
Alarm ve Uyarı Yönetimi : Söz konusu sıralama ağda oluşabilecek herhangi bir hatanın size iletilme prosedürünü ifade eder. Dört adımdan meydana gelen bu yapıyı herhangi bir iletişim yöntemine entegre ederek farklı zamanlarda ağın durumunu öğrenebileceğiniz bir mekanizma yaratabilirsiniz. Veri toplayıcılar sayesinde toplanan ve daha sonra işlenen verilerin tespit ettiği hatalar SMS, e-posta, ticketing aracılığıyla size iletilebilir.
Konfigürasyon Yönetimi : Konfigürasyon yönetimi, planlı konfigürasyon yedeklemeleri yaparak, cihazların yedeğinden kararlı konfigürasyon dosyalarını yüklemenize izin verir ve cihazların potansiyel arıza sürelerini azaltır. Ağdaki cihazlar konfigürasyon yöneticisi tarafından keşfedildikten sonra, konfigürasyon yöneticisi cihazla iletişim kurabilir ve yapılandırma dosyalarını belirli aralıklarla alabilir. Bu özellik sayesinde, sistem yöneticileri için devasa ağlarda zor bir görev olan manuel yedekleme işlemi yerine, tüm cihazlardan yapılandırma dosyalarını periyodik olarak yedekleyebilir. Bu süreç manuel olarak, programlarda veya hatta Syslog tabanlı otomatik olarak tetiklenebilir.
Ağ Trafik Analizi : Ağ performansını anlamak için hacim, hız ve kullanım gibi bazı ölçümler çok önemlidir. Bu ölçümleri yapabilmek için Ağ Trafik Analizi uygulamaları ile daha etkin bir şekilde Ağ İzleme süreci yaratılabilir. Cisco router’larda bulunan NetFlow özelliği ile bir arabirimdeki ağ trafiğini kaydedilebilir ve bu protokol NetFlow özellikli bir cihazdaki tüm IP Trafiğini toplamak ve kaydetmek için kullanılabilir. Ağ Trafik Analizi bu verileri analiz ederek BT yöneticilerinin veya ağ mühendislerinin daha fazla inceleme yapmasına olanak tanır.
Network Monitoring (Ağ İzleme) Neden Yapılır?
İlk olarak Neden System ve Networklerimizi monitör etmeliyiz sorusunu yanıtlamak gerekirse veri Serverlarımız üzerinde olup biten aksiyonları çalışan servisleri makinelerimizin loglarını takip edip yaşanacak olası bir sorunun büyümeden farkına varıp müdahalelerde bulunmak adına ağ izleme yapılır.
Network Monitoring (Ağ İzleme) Faydaları Nelerdir?
Sistem ve ağ yapısını izlemek (monitoring), sistem ve ağ yapısında oluşabilecek olası hataları ve hatalara yakın durumları öğrenmenize ve anlık müdahale ederek, sistem ve ağ yapısının çalışmasına sorun teşkil edecek durumları kontrol altında tutmanıza yardımcı olur. Böylece veri merkezinizde kurmuş olduğunuz yapının sağlıklı ve kararlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.
- Monitör ettiğiniz network cihazları veya uygulamalar için belirlediğiniz eşik değerleri üzerinde
aldığınız alarmları ilgili ekiplere yönlendirerek hızlıca aksiyon alabilirsiniz.
- Hem gerçek zamanlı sorun gidermeye hem de teknik olmayan personel ile çevrimiçi grafikler
ve özel raporlar ile ilgili izleme destek ekiplerine büyük kolaylıklar sağlayabilir.
- Monitoring aracınız ile tüm ağınızı otomatik olarak keşfedebilirsiniz.
- Araç ağınızı 7/24 izler.
- Acil durumlar ortaya çıkmadan önce sizi uyarır.
- Tespit edilmeyen sistem arızalarından kaynaklanan kayıpları önleyerek maddi zarardan korur.
- Gerçek yüke göre bant genişliği ve donanım satın alarak maliyetlerinizi azaltır.
- Sunucu performans sorunlarını ve bant genişliği darboğazlarını ortadan kaldırır.
- Proaktif olarak kullanıcılarınıza daha kaliteli hizmet sunabilirsiniz.
- Monitoring uygulamanızdan gelen e-posta, SMS, çağrı vb. yoluyla duymadığınız sürece her
şeyin yolunda gittiğini bildiğiniz için diğer önemli işlerle ilgilenmek için daha fazla zamanınız
olur.
- Gelişmiş ağ performansı izleme tekniklerini uygulayarak sorunun köküne inerek ağ hatalarını
hızlı bir şekilde çözebilirsiniz.
- Raporları planlama ve otomatik olarak e-postayla gönderme veya yayınlama hükmüyle
gelişmiş raporlama özellikleri edinebilirsiniz.
Özetleyecek olursak, ağ izleme sistemi ağ güvenliği ve yönetiminde önemli bir rol oynamaktadır. Ağ izleme sistemi, güvenli ve kalıcı bir ağ sağlama amacıyla, ağ üzerinde olan, olaylar üzerinden gözlem ifade eder. Ancak, birçok küçük ve orta ölçekli şirketler ve kuruluşlar bu gerçekten kaçmayı tercih eder. Bu tür şirketlerin en önemli kaçma nedeni ise piyasada ağ izleme sistemini kullanabilen profesyonel ağ yöneticilerinin olmamasıdır. Bu kaçınma, ağ arızası durumunda, sermaye ve iş kaybına neden olacaktır.
İSİMKAYIT Veri Merkezi, Network Monitoring hizmetlerini profesyonel olarak sürdürmektedir. Firmamızın hizmetlerinden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
2005 yılından günümüze kadar Domain / Alanadı ve Veri Merkezi tarafında da Sunucu Barındırma, Sanal Sunucu ve Hosting hizmetlerinde bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz. Sizlerin memnuniyeti bizim için çok önemlidir. Şimdi Profesyonel Web sitenizi %30 indirim ile hemen web tasarım teklifinizi alın.
1
Copyright © 2005 - 2021 | Tüm hakları saklıdır.
Fiyatlarımıza %20 KDV dahil değildir.