Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

DKIM (DomainKeys Identified Mail) Nedir?

E-posta hala en popüler iletişim araçlarından biri olduğu için gönderen itibarınızın olumlu ve güvenli kalmasını sağlamanız gerekir. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri DKIM (DomainKeys Identified Mail) kullanmaktır. 

DKIM (DomainKeys Identified Mail) Nedir?

DKIM ile kişi yada kurumun gönderdiği e-postanın gerçekten kendisi tarafından gönderildiğinin doğrulanması sağlanır.

Basit olarak çalışma mantığı, elektronik ortamda gönderilecek bir posta, dijital olarak imzalanarak gönderilir. Alıcı tarafı imzanın sağlamasını yapar ve gönderen kişiyi doğrulayabilir.

Konuyu biraz teknik olarak açacak olursak, SMTP ile giden posta sunucusunda DKIM için private key ve public key adında 2 tane anahtar oluşturulur. Private key gönderilecek e-postaların imzalanması için kullanılır. Bu nedenle gizli olarak sunucuda saklanır. Public key ise imzalanmış e-postayı doğrulamak için kullanılır. E-posta alıcısının doğrulama yapabilmesi için public key’in DNS sunucusuna TXT kaydı olarak eklenmiş olması gerekir.

Spam ve Phishing mailleri engellemek için yapılan bu teknikler, bazen normal kullanıcıları da kötü yönde etkileyebiliyor. Gmail, Hotmail, Yahoo gibi e-posta servislerinin dışında, kendinize yada şirketinize ait bir e-posta adresi kullanıyorsanız ve posta sunucusunda DKIM, SPF ayarları yapılmamışsa, gönderdiğiniz e-postalar alıcıya ulaşmayabilir yada ulaşır ancak alıcının spam kutusuna düşer. Spam kutusuna düşmeyen e-posta göndermek istiyorsanız Spam Kutusuna düşmeyen e-posta göndermek yazımıza bir göz atabilirsiniz.

DKIM Ne İşe Yarar?

DKIM, işletmenizin itibarını ve e-posta programını korumanın en kolay yoludur. Kimlik avı ve “kimlik sahtekarlığı” dolandırıcılıklarına karşı koruma sağlar. Alıcılarınız bu sayede e-posta’larınızı doğrulayabilir ve hangilerinin gerçekten sizden gelip gelmediğini görebilir. DKIM kullanırsanız, kişisel bilgileri dolandırıcılara gönderme olasılığınız oldukça düşer.

DKIM ayrıca işletmenizin itibarını artırmaya da yardımcı olur. İletileriniz doğrulanabildiğinden, güvenilmeleri ve tanınmaları daha olasıdır. E-posta’larınızın güvende olduğunu bilmek, alıcıların sizinle iletişim kurduklarında daha rahat hissetmelerine yardımcı olur. Bu, siz ve e-posta listeniz arasında daha fazla iki yönlü iletişime yol açabilir ve müşterilerinizle olan ilişkilerinizi güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Son olarak, DKIM e-posta programınızın bütünlüğünü korumaya da yardımcı olur. DKIM ve düzenli DKIM kayıt kontrollerini kullanarak, e-posta yazılımınızın başarılı olmak için ihtiyaç duyduğu bilgilere ve güvenilirliğe sahip olduğundan emin olabilirsiniz. Bu şekilde, gönderen alan adınız, müşterilerinize ulaşmaya çalışan spam göndericilerle değil, sizinle ilişkili kalır. 

DKIM Kaydı Nasıl Yapılır?

Bir DKIM kaydını e-postanıza uygulamak e-posta hizmetlerinize göre farklılaşabilir. Ancak genelde aşamalar aşağıdaki gibidir:

Kendi Seçicinizi Oluşturun : Bir alan adı eğer birden çok posta sunucusuna sahipse (bütün posta sunucularının sadece bir umumi anahtarla uyumlu olan kendine ait özel anahtarı vardır) birden çok umumi anahtarı da olabilir. Bir seçici, bir DKIM imzasındaki alıcının sunucusuna yollayıcının DNS’inden doğru umumi anahtarı bulması için yardım eden bir özelliktir.

Bir Özel-Umumi Anahtar Üretin : Burada işletim sisteminize göre bir araç kullanmanız gerekmektedir. SSH Keygen, Linux ve Mac kullanıcıları için harika bir seçenektir. Windows kullanıcıları ise PuTTY‘i kullanarak bir anahtar çifti oluşturabilir.

Alan Adınıza DKIM Kaydınızı Ekleyin : Umumi anahtarı elde ettikten sonra DNS kayıtlarınızda doğru yere yapıştırmanız gerekir. Bunu yapmak için gereken adımlar hosting sağlayıcınıza göre değişebilir.

Diğer hosting sağlayıcıları içinse bütün DNS editörleri farklı olduğundan sağlayıcınızla iletişime geçin.

DKIM Kaydı Sorgulama Nedir?

DKIM, uzun hali 'DomainKeys Identified' ve dilimize 'Alan Adı Anahtarlarıyla Tanımlanmış Eposta' olarak çevrilen bir DNS türüdür. E-posta alışverişi için gerekli ve önemli bir kayıt olan DKIM, e-postanın güvenilir bir kaynaktan geldiğini, değiştirilmediğini veya sahtecilik yapılmadığını gösteren bir DNS kaydıdır. E-posta alışverişi sırasında özel/umumi olarak bir anahtar üretilmektedir. Bu özel anahtar e-postayı imzalamak için kullanılır, ancak umumi anahtar ise alan adınızın TXT DNS kayıtları aracılığıyla yayınlanır. Bu sayede alıcı sunucu e-postanın güvenilirliğini görerek, iletiyi ret veya kabul eder.


  • DKIM nedir, DomainKeys Identified Mail, DKIM Kaydı
  • Bu dökümanı 370 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir