Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

MPLS VPN Nedir?

Ülke genelindeki farklı bölgelerde bulunan ofisleri, bayi, müşteri acente veya distribütörleri ile sürekli, güvenilir ve kesintisiz veri, ses ve görüntü iletişimi kurmaları için oluşturulmuş güvenli ve kaliteli altyapı hizmeti olan MPLS VPN hakkında  bilgiler vereceğiz.

VPN Nedir?

Basit anlatımla, VPN (Virtual Private Network), Sanal Özel Ağ olarak da bilinen bir tür bilgisayar ağıdır ve bulunmadığınız bir yerdeki fiziksel bir ağa sizi bağlar. Başka bir deyişle, farklı bir IP adresi üzerinden internete bağlanmanızı sağlayan sistemdir. VPN üzerinden alınan ve gönderilen kayıtlar, şife ve bilgiler VPN tarafından söylendiği için üçüncü kişilerce görülmesi mümkün değildir. Bu haliyle güvenli bir kullanım alanına sahiptir

MPLS Nedir?

MPLS (Multi Protocol Label Switching), Türkçe karşılığı Çoklu Protokol Etiket Anahtarlama olan bu sistem ise ağ paketlerinin çoklu protokoller üzerinden dağıtımını hızlandırmak üzere kullanılan standart tabanlı kaynakları ifade eder. Birden fazla noktada faaliyet gösteren şirketlerin güvenli ve kesintisiz iletişim ihtiyaçlarını, karmaşık network yapılarına ihtiyaç olmaksızın sağlar.

MPLS VPN Nedir?

MPLS (Multi Protocol Label Switching) Türkçe karşılığı Çoklu Protokol Etiket Anahtarlama farklı teknoloji ve altyapıların kullanımı ile şekillenen çok noktalı projelerde, kullanıcı ve kullanım yoğunluğunun yarı sıra; taşınan veri, ses, görüntü uygulamaları da önemli rol oynar. MPLS VPN (Virtual Private Network – Sanal Özel Ağ), ülke genelinde farklı bölgelere yayılmış ofis, şube, acenteleri vb. bulunan çok noktalı kurumların MPLS omurgası üzerinden tüm lokasyonlarının kesintisiz, hızlı ve güvenli bir şekilde haberleşmesini sağlar. Bu servis ile ERP, Muhasebe, Stok vb. kritik iş uygulamaları çalıştıran, exchange yapılar üzerinden iletişimini sağlayan vb. kurumların  şube ve ofisleri iş uygulamalarına kesintisiz ve güvenli şekilde ulaşır ve işlem yapar.

MPLS ve VPN Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hem MPLS hem de VPN sistemleri, internete bağlanma şeklinizi değiştirmek ve çevrimiçi gizliliğinizi korumanıza yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. İkisi arasındaki temel fark, bu konuda izledikleri yoldur. MPLS, Geleneksel Katman 2 Tanımları ve Katman 3 (katman katmanı olarak da bilinir) arasında bulunan OSI Modeli katmanında kullanılabilir. Çoğu zaman Katman 2.5 Protokolü olarak ifade edilir. Veri tabanlı servis modeli sağlayan devre temelli istemciler ve paket anahtarlama istemcileri için birleşik veri taşıma servisi sağlar. MPLS, veri paketlerinizin yönlendiriciler arasında daha hızlı ve güvenli seyahat etmesini sağlayan yol harita sunar ve birden fazla IP aramasına olan ihtiyacı ortadan kaldırır. VPN aracılığıyla gönderilen veriler ise VPN tüneli adı verilen bir işlemle korunur. Bir VPN üzerinden seyahat eden veri paketlerinin diğer internet trafiği ile bağlantısı kesilir ve sanal tünellerde seyahat ederler.

VPN ağ türünde yüksek düzeyde güvenlik sağlamak için kriptografik tünel protokolleri kullanılır. MPLS’te ise Veri Bağlantı Katmanı ve Ağ Katmanı arasında çalışmak mümkündür. VPN, bir bilgisayar ağı üstüne katmanlı bir ağdır; MPLS ise verileri bir ağ düğümünden diğerine taşır. Bir başka deyişle, konum ve mesafeden bağımsız olarak farklı düğümler arasında doğrudan sanal bağlantılar oluşturur. MPLS, VPN’den farklı olarak protokollerden ve verilerden bağımsız bir mekanizmadır, bu nedenle fiziksel ağ topolojisinden bağımsız olarak çalışabilir.

MPLS’teki etiketleme işlevi sayesinde her bir yönlendiricin IP araması gerekmediğinden, hız noktasında VPN’e kıyasla daha avantajlı bir noktada yer alıyor. Bu sayede, farklı alt yapıların ve teknolojilerin kullanılabilmesi için şekillendirilmiş olan çok noktalı projelerde, kullanım yoğunluğunun yanında ses ve görüntü işlevleri üzerinde de önemli rol oynar ve lokasyonların kesintisiz bir şekilde çalışmasına olanak tanır. MPLS ile stok, muhasebe, ERP vb. iş uygulamalarını aktif bir şekilde kullanan ve kurum içi iletişimini exchange yapılar üzerinden sağlayan kurumlar, şube ve merkez ofisleri arasında kesintisiz ve güvenli ve hızlı işlem olanağı sağlar.

MPLS Nerede Kullanılır?

MPLS ‘in ilk çıkış amacı ATM hatlardaki paket kayıplarının önüne geçmek için ortaya çıkmıştır. Sonrasında MPLS ‘in kendini geliştirmesiyle beraber farklı servislerde MPLS üzerinden çalışmaya başlamıştır. En çok ve sıklıkla kullanılan servis ise MPLS VPN ‘dir.

MPLS Servisinin Avantajları Nelerdir?

- Daha düşük erişim ücretleri ile maliyet avantajı sağlar.

- VPN yöntemlerine göre çok daha basit uç ekipmanlar kullanır ve bu sayede daha az donanıma ihtiyaç duyar.

- Noktadan noktaya veya noktadan çok noktaya basit konfigürasyonlar ile doğrudan erişim avantajı sağlar.

- Kullanıcıya özel verilerin performansı ve trafiği kullanıcı adı ve şifre ile 7/24 online olarak izlenebilir.

- Tek noktadan yönetilebilir ve ölçeklenebilir olması sayesinde zaman ve yönetim avantajları sağlar.

- Kurumunuza özel projelendirme sayesinde maliyet avantajı sunar.

İSİMKAYIT olarak, altyapımızı yüksek kapasiteler ile destekleyen farklı operatörlerin yurtiçi ve yurtdışı fiber optik erişim altyapıları sayesinde müşterilerimize sunduğumuz kurumsal internet ve MPLS hizmetlerinin sürekliliğini garanti altına alıyoruz. Ayrıca global standartlardaki Veri Merkezi’mizde sunduğumuz profesyonel ve kesintisiz hizmetlerimizle orta ve büyük ölçekli şirketlerin dijital dönüşüm süreçlerinde yanında oluyoruz.

 


  • Bu dökümanı 351 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir