Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

Traceroute (Tracert) Komutu Ne İşe Yarar?

Windows işletim sistemlerinde bulunan CMD komut satırı üzerinden birçok işe yarayacak sorgulamayı yapabiliriz. Özellikle network durumu ile ilgili bilgi almak istediğimizde CMD komut satırı imdadımıza yetişmektedir. Network durumu ile ilgili sorgulama yapabileceğimiz komutlardan bir tanesi Traceroute (Tracert) komutudur. Bu makalede bu komutun hangi amaç ile kullanıldığını öğreneceğiz.

Traceroute (Tracert) Nedir?

Bir TCP/IP ağında, bir paketin kaynaktan hedefe izlediği yolu gerçek zamanlı olarak izlemek, hedefe giden yol boyunca paketin yaptığı her atlama için geçen zamanı kaydetmek,  aradaki tüm yönlendiricilerin ip adreslerini raporlamak için kullanılan ağ teşhis yazılımına Windows'ta tracert, Linux ve Mac'te ise traceroute denir. Genellikle kaynaktan hedefe gönderilen veri paketinin rotasındaki yönlendirilme problemlerinde veya ağ altyapısı tespiti sırasında kullanılmaktadır.

Traceroute (Tracert) Hangi İşletim Sistemlerinde Bulunur?

Traceroute (Tracert) komutu tüm unix, linux ve benzeri işletim sistemlerinde bulunur. Microsoft windows tabanlı işletim sistemlerinde tracert, traceroute ile aynı fonksiyonlara sahiptir.

Traceroute (Tracert) Ne Zaman Kullanılır?

Bilgisayarlar arası ağ bağlantısında sorunlarınız varsa, bilgisayarınızla internete ulaşmada sorun yaşıyorsanız kısaca bağlantı sorunlarınız oluyorsa, ulaşmak istediğiniz hedef IP adresinin yolunu denetlemek için Traceroute aracı veya tracert komutu kullanabilir.

Ağ üzerindeki bir noktalaya ulaşımda izinli olup olunmadığı hakkında bilgi vererek yönlendirme problemlerini yada bloklanmış siteleri tanımlanmasına izin verir. Ayrıca hostlara verilen ip adresleri ve ağ altyapısı hakkında bilgi sahibi olmak için kullanılır.

Traceroute (Tracert) Komutu Nasıl Çalışır?

Tracert ping komutu gibi çalışır fakat ping komutundan farklı olarak geçilen her yönlendirici için rapor verir. Her atlama için gidiş dönüş süresi oluşturmak üzere ICMP yankı isteği mesajlarını göndererek yolu izle. Yönlendiricilerin, güvenlik duvarlarının ve diğer güvenlik ağ geçitlerinin paket filtreleme sistemleri bu paketlerin iletilmesini engelleyebilir.

Traceroute (Tracert) genellikle her defasında yaşam süresi değeri sürekli artan bir dizi araştırma paketi gönderir. Bu araştırma paketleri, IP paketlerinin içerisine yerleştirilmiş UDP paketleridir. Hedef sisteme giden yolda, üzerinden atlanan her ağ aygı yaşam süresi değeri düşük olan araştırma paketini, iletebilmesi için yeterli yaşam süresi değerine sahip olana kadar reddeder. Traceroute (Tracert) yol üzerindeki her atlamada atlamayı belirlemek ve gidiş dönüş süresini hesaplamak için bir ICMP mesajı alır. Bazı sistemler Traceroute (Tracert) işlemleri için UDP paketleri yerine ICMP paketlerini tercih eder. Her iki durumda da Traceroute (Tracert) hedefteki son noktaya kadar giden yolda reddedilen her bir araştırma paketine karşılık kendisine ulaşan ICMP mesajlarına bakar.

Diğer bir deyişle traceroute (Tracert) iki nokta arasında bulunan ağ sistemleri üzerinden geçemeyecek kadar düşük yaşam süresine sahip paketler gönderir. Bu aygıtlar paketleri reddeder ve kendi IP adresleriyle birlikte bir "Paket yaşam süresi doldu" ICMP hata mesajı gönderir. Traceroute (Tracert) bu mesajdaki IP adresi sayesinde sistemi belirler. Bu sistemin IP adresi ile DNS sorgulaması yapılır ve sisteme ait isim belirlenir. Daha sonra bu sistemi atlayacak yaşam süresi değerine sahip başka bir araştırma paketi gönderir. Bu paket bir sonraki sisteme iletilir. Bu kez de İkinci sistem tarafından reddedilir ve bir hata mesajı daha gelir. Bu işlem hedef sisteme ulaşılıncaya kadar devam eder. Böylece reddedilen her araştırma paketine karşılık gelen "Paket yaşam süresi doldu" mesajlarından, mesajı gönderen sistemin IP adresi alınır, sistemin ismi belirlenerek hedefe giden yol bulunur.

UDP ve ICMP tipi araştırma mesajlarının her ikisi de IP adresi paketleri içerisine yerleştirilmiştir ve yol üzerindeki sistemler tarafından reddedilmesine neden olabilecek yaşam süresi değerleri (TTL - Time To Live) vardır.

Bilindiği üzere ICMP mesajlarında port numarası bulunmaz. Traceroute (Tracert) işlemi belli bir porta yönlendirilmiş UDP paketleri ile yapılmalıdır. ICMP mesajları kullanılmamalıdır. Birçok uygulama ICMP mesajı kullanmaması gerekirken ICMP mesajları ile yol belirlerler. Oysaki ICMP mesajları ile yapılan yol bulma işlemleri çoğunlukla başarısız olurlar. Orta düzey atlamalarda yönlendiriciler bazen ICMP yaşam süresi doldu mesajı göndermeyi veya ICMP yankı isteklerini önemseyerek cevap vermeyi reddeder. Bu durumda ICMP ile yapılan sorgulamalar başarısız olabilir.

Traceroute (Tracert) Komutunun İşletim Sistemlerine Göre Kullanımları:

Windows Server 2000/2003: tracert <IP address>

Novell NetWare: iptrace

Linux/UNIX: traceroute <IP address>

Macintosh: traceroute <IP address>

 


  • Traceroute komutu, Tracert nedir, Traceroute (Tracert) ne işe yarar
  • Bu dökümanı 363 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir