Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

Content Delivery Network

İnternet trafiğinin yükünü azaltarak, birçok web sitesi ve platformun kesinti (downtime) süresini düşürüp kullanıcı performansını arttıran bir altyapıya sahip Content Delivery Network (CDN) hakkında bilinmesi gerekenleri anlatacağız.

CDN (Content Delivery Network) Nedir ?

CDN (Content Delivery Network), coğrafi olarak dağılmış mimarisi ile web sitelerinin ve OTT içeriğinin kullanıcılara en yakın noktalardan iletilmesini sağlayan bir bulut bilişim hizmetidir. Bu hizmet; e-ticaret, oyun, video gibi birçok farklı amaca hizmet eden internet platformlarına gelen taleplerin yanıt sürelerini en aza indirir.

CDN, internet içeriğinin hızlı bir şekilde teslim edilmesini sağlamak için birlikte çalışan, coğrafi olarak dağıtılmış bir sunucu grubunu ifade eder. CDN, HTML sayfaları, Javascript dosyaları, CSS sayfaları, resimler ve videolar dahil olmak üzere internet içeriğini yüklemek için gereken varlıkların hızlı bir şekilde aktarılmasına olanak sağlar. CDN hizmetlerinin popülaritesi artmaya devam ediyor ve bugün web trafiğinin çoğu, Facebook, Netflix ve Amazon gibi büyük sitelerden gelen trafik dahil olmak üzere CDN'ler aracılığıyla sunulmaktadır.

Düzgün yapılandırılmış bir CDN, web sitelerini DDOS saldırıları gibi bazı yaygın kötü niyetli saldırılara karşı korumaya da yardımcı olabilir.

CDN (Content Delivery Network) Ne İşe Yarar?

Etkili bir içerik dağıtım ağı olan CDN’in web sitelerinin birçok sorununa önemli çözümler getirdiğinin altını çizmek gerekiyor. CDN ne işe yarar? sorusunun yanıtı olarak sıralanabilecek dört ana başlık söz konusu. Bu başlıklara ek olarak SEO görünürlüğüne yaptığı katkı da CDN’in kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yarayan avantajları arasında gösterilebilir.

Hosting hizmetlerindeki en büyük masraflardan biri olan trafiği azaltarak hem erişim kolaylığı sağlayabilir hem de giderlerinizi düşük tutabilirsiniz. Varlık noktalarınızı artırarak organik trafiğinizi karşılamak için gereken bant genişliği miktarına sahip olmak sunucunuzun kullanıcı isteklerine daha hızlı cevap vermesini kolaylaştırıyor. Yüksek hemen çıkma oranlarının en büyük nedenlerinden biri de gecikme süresi.

Kullanıcı ve kaynak arasındaki veri transfer sürecinin uzaması anlamına gelen gecikme süresi, internet deneyimi olumsuz etkileyen faktörlerden biri. Etkin bir dağıtım ağı kullanarak gecikme süresi sorunu ortadan kaldırmak elbette mümkün. Öte yandan CDN’ler web sitenizin güvenliğini sağlamanız için de oldukça işlevsel. Zira CDN’ler, SSL sertifikalarını daima güncel tutarak daha üst seviyede koruma ortaya koyuyor.

Donanım sorunları ve yüksek trafik yükünün birleştiği durumlarda çoğu web sitesi, karşılayabileceğinden fazla aksama süresiyle karşılaşıyor. Trafik yükünü çoklu CDN üzerine dağıtarak internet altyapınıza ve sunucularınıza daha az yük bindirmeyi tercih edebilirsiniz. Tüm veri bir sunucundan yürütüldüğünde web sitenizin kötü niyetli aktivitelere karşı zafiyeti atıyor. Sunucu yükünü paylaştırmak bu sorunu da bertaraf ediyor.

CDN (Content Delivery Network) Nasıl Çalışır?

Siber alem ortalama bir kullanıcının anlamaya çalışması için yeterince zor bir konsepttir. Türkiye’nin herhangi bir şehrinde olan evinizde otururken, bir arama motoruna istekte bulunur veya URL barına bir web adresini girer, enter’a basar ve beklersiniz.

Sizden çok uzak, bilinmeyen bir bölgeden isteğiniz karşılanır. Milyarlarca bilgi kırıntısı ana sunucuyla bilgisayarınız veya mobil cihazınız arasında dağıtılır. Bunu statik içerikle verimli biçimde yönetmek yeterince zordur. Çoğu web sayfaları sade metinden interaktif multimedya içeriğe kadar yüzlerce element bulundurur.

Bu sadece içeriğe ne kadar yakınsanız, isteğinizin o kadar hızlı karşılanacağını düşünmenize sebep olur.

İstekler sorguyu yapan bilgisayara hangi ağ sunucusu en yakınsa onun tarafından karşılanır. Veriyi önbelleğe alarak ve aynı bilgi için çoklu istekleri tek bir sunucudansa bir ağa yayarak trafik yükü daha dengelenmiş olur. Bu, yavaş sayfa yüklenmesi, çöken tarayıcılar ve hizmet aksaması gibi eski türden problemleri saf dışı bırakır.

CDN (Content Delivery Network) Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Web siteniz için content delivery network hizmeti aldığınızda, ağ üzerinden site içerikleriniz statik olarak CDN sunucularına kopyalanır ve bu sunucular üzerinden kullanıcılara içerikleriniz iletilir. Bu sayede statik içerikleriniz optimize edilerek, ziyaretçilerinize bulundukları bölgeye en yakın noktadan hızlı bir şekilde ulaştırılır. Özellikle görsel, ses ve video gibi çok yer kaplayan içerikleriniz statik olarak iletileceği için web sitenizin açılma ve yüklenme hızı maksimum performans gösterir.

CDN’in sağladığı faydaları 4 farklı başlık altında toplayabiliriz.

Web sitesi yükleme sürelerini iyileştirme : Yakındaki bir CDN sunucusu kullanarak (diğer optimizasyonların yanı sıra) içeriği web sitesi ziyaretçilerine daha yakın dağıtarak, ziyaretçiler daha hızlı sayfa yükleme süreleri yaşatabilirsiniz.

Bant genişliği maliyetlerini düşürme : Web sitesi barındırma için bant genişliği tüketim maliyetleri web siteleri için birincil masraftır. Önbelleğe alma ve diğer optimizasyonlar yoluyla, CDN'ler, bir kaynak sunucunun sağlaması gereken veri miktarını azaltabilir ve böylece web sitesi sahipleri için barındırma maliyetlerini azaltabilir.

İçerik kullanıla bilirliğini ve yedeklene bilirliğini artırma : Büyük miktarda trafik veya donanım arızaları, normal web sitesi işlevini kesintiye uğratabilir. Dağıtılmış doğası sayesinde, bir CDN daha fazla trafiği idare edebilir ve birçok orijinal sunucudan daha iyi donanım arızasına dayanabilir.

Web sitesi güvenliğini iyileştirme : Bir CDN, DDoS azaltma, güvenlik sertifikalarında iyileştirmeler ve diğer optimizasyonlar sağlayarak güvenliği artırabilir.

İhtiyaçlarınıza göre Pull CDN, Push CDN, VoD Push veya VoD Pull CDN çeşitlerinden birini tercih edebilirsiniz. Dünyada en çok tercih edilen CDN şirketlerine; Akamai, Amazon CloudFront, Broadpeak, CacheFly, CDN77, CDN.NET, CloudFlare, Fastly, GoGrid, MaxCDN, Microsoft Azure ve XCDN örnek verilebilir. 

Content Delivery Network sağlayıcısı seçerken DDoS koruması, özelleştirme kabiliyeti, coğrafik filtreleme, önbellek kontrolü, günlük tutma (log), origin shield, memory cache (pull) fonksiyonu, storage cache (push) fonksiyonu, HTTP/2 desteği, hata tespiti (diagnostics), analiz ve bildirim özelliklerini göz önüne almalısınız.

 


  • CDN, Content Delivery Network, CDN nedir
  • Bu dökümanı 295 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir