Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

Round Trip Time (RTT) Nedir?

Türkçe karşılığı gidiş-dönüş süresi olan RTT, bir ağ isteğinin başlangıç noktasından varış noktasına gitmesi ve tekrar başlangıç noktasına geri dönmesi arasında geçen milisaniye (ms) cinsinden süredir. RTT, yerel bir ağdaki veya daha büyük İnternet'teki bağlantının sağlığını belirlemede önemli bir ölçümdür. Ağ yöneticileri tarafından ağ bağlantılarının hızını ve güvenilirliğini teşhis etmek için yaygın olarak kullanılır.

Hemen hemen tüm bilgisayarlarda bulunan ping yardımcı programı, gidiş-dönüş süresini tahmin etmenin bir yöntemidir. 

Ping Nedir?

Ping; “Packet Internet -Network Groper” metninin kısaltılmış halidir. Ping kelimesini, “İnternet Paketi ya da Şebekeler Arası Yoklayıcı” şeklinde Türkçe’ye çevirebiliriz.

Ağın hızı, veri paketlerinin iki nokta arasında iletilme süresi olarak bilinir. Bu sürenin ölçülmesi için ‌ping komutu kullanılır. ‌ICMP protokolü kapsamında iki taraf arasında seyahat eden ‌Ping paketleri, anlık hız hakkında fikir verir. ‌Ping süresinin uzun olması ağ iletim hızının aynı oranda düşük olduğu anlamına gelir. ‌Ping sürelerine etki eden birden çok faktör olabilir. 

RTT ve Ping Arasındaki Fark Nedir?

Gidiş – dönüş süresi ve “ping süresi” bazen eş anlamlı olarak kabul edilir. “Ping süresi” iyi bir RTT tahmini sağlayabilse de aradaki fark, ping testlerinin genellikle ICMP paketlerini kullanan bir aktarım protokolü içinde gerçekleştirilmesidir. Buna karşılık RTT, OSI / ISO’nun 7. katmanı olan uygulama katmanında ölçülür ve daha üst düzey protokollerin ve HTTPS ile şifrelenmiş iletişim gibi uygulamaların sebep olduğu ek işlem gecikmelerini ifade eder.

Round Trip Time Nasıl Çalışır?

Gidiş-dönüş süresi, verilerin başka bir konuma gitmesi için geçen süreyi temsil eder. CDN gecikme avantajlarıyla ilgili dersten ödünç alarak, diyelim ki Türkiye'deki bir kullanıcı Singapur'daki bir sunucuyla iletişim kurmak istiyor.

Türkiye'deki kullanıcı istekte bulunduğunda, ağ trafiği Singapur'daki sunucuda sonlandırılmadan önce farklı fiziksel konumlardaki birçok farklı yönlendirici üzerinden aktarılır. Singapur'daki sunucu daha sonra İnternet üzerinden Türkiye'deki konuma bir yanıt gönderir. Talep Türkiye'de sona erdiğinde, iki konum arasında gidiş-dönüş için geçen süre hakkında kabaca bir tahmin yapılabilir.

Ağ Oluşturulurken RTT Neden Önemlidir?

Ağ gidiş dönüş süresi, web'de gezinme gibi etkileşimli uygulamalarda son kullanıcı deneyiminiz üzerinde büyük bir etkiye sahip olma eğilimindedir. Ağ yöneticileri, ağ bağlantısının hızını ve güvenilirliğini teşhis etmek için bunu kullanabilir ve RTT çok yüksekse birçok web uygulaması bağlantıyı keser.

Round Trip Time'ı Azaltmanın Genel Yolları Nelerdir?

Kaynakların sunulduğu benzersiz ana bilgisayar adlarının sayısını azaltmak, tarayıcının yapması gereken DNS çözümlerinin sayısını azaltır.

Bir URL'den diğerine HTTP/S yönlendirmelerini en aza indirmek, ek RTT'leri ve kullanıcılar için bekleme süresini azaltır.

"Kırık bağlantıları" veya 404/410 hatalarıyla sonuçlanan istekleri kaldırarak, gereksiz isteklerden kaçınır.

Harici komut dosyalarını mümkün olduğunca az dosyada birleştirmek, RTT'leri ve diğer kaynakları indirmedeki gecikmeleri azaltır.

Harici stil sayfalarını ve dosyaları mümkün olduğunca az dosyada birleştirmek, RTT'leri ve diğer kaynakları indirmedeki gecikmeleri azaltır. Görüntüleri mümkün olduğunca az dosyada birleştirin.

Tarayıcı önbelleğe alma: Bu, tarayıcı önbelleğinden yararlanarak RTT'yi azaltmak için kullanılabilir. Tarayıcılar, RTT'lerini geliştirmeye yardımcı olmak için bir web sitesinin belirli kaynaklarını yerel olarak önbelleğe alır.

İçeriği kullanıcıya yakınlaştırma: Kullanıcınıza yakın bir sunucu oluşturun veya belirli bir alanda belirli bir içeriğe talep olduğunda bunu sizin için otomatik olarak yapabilen CDN'yi kullanabilirsiniz. Aşağıda bununla ilgili daha fazla bilgi edinin.

Round Trip Time'ı  Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Ağ yapılanma şekli: Bağlantıların yapılma şekli bağlantının ne kadar hızlı hareket ettiğini etkiler; optik fiber üzerinden yapılan bağlantılar, bakır üzerinden yapılan bağlantılardan farklı davranacaktır. Aynı şekilde, kablosuz bir frekans üzerinden yapılan bir bağlantı, bir uydu iletişiminden farklı şekilde davranacaktır.

Yerel alan ağı (LAN) trafiği: Yerel alan ağındaki trafik miktarı, bağlantı daha büyük İnternet'e ulaşmadan önce darboğaz yapabilir. Örneğin, birçok kullanıcı aynı anda video akışı hizmetini kullanıyorsa, harici ağın kapasitesi fazla olmasına ve normal şekilde çalışmasına rağmen gidiş-dönüş süresi engellenebilir.

Sunucu yanıt süresi: Sunucunun bir isteği işlemesi ve yanıtlaması için geçen süre, ağ gecikmesinde olası bir darboğazdır. Bir sunucu, bir DDoS saldırısı sırasında olduğu gibi isteklerle boğulduğunda, verimli bir şekilde yanıt verme yeteneği engellenebilir ve bu da RTT'nin artmasına neden olur.

Bağlantı noktası sayısı: Bağlantının İnternette izlediği yola bağlı olarak, farklı sayıda ara bağlantı noktası üzerinden yönlendirilebilir veya "atlayabilir". Genel olarak konuşursak, bir bağlantı ne kadar çok bağlantı noktasına dokunursa o kadar yavaş olur. Bağlantı noktaları, bağlantıyı yavaşlatacak ve RTT'yi artıracak diğer ağ trafiğinden kaynaklanan ağ tıkanıklığı yaşayabilir.

Fiziksel mesafe: CDN (Content Delivery Network) tarafından optimize edilmiş bir bağlantı genellikle bir hedefe ulaşmak için gereken atlama sayısını azaltabilse de, ışık hızının getirdiği sınırlamayı aşmanın bir yolu yoktur; bir başlangıç ​​ve bitiş noktası arasındaki mesafe, ağ bağlantısında yalnızca içeriği talep eden kullanıcılara yaklaştırarak azaltılabilen sınırlayıcı bir faktördür. Bu engelin üstesinden gelmek için bir CDN, içeriği talep eden kullanıcılara daha yakın bir yerde önbelleğe alacak ve böylece RTT'yi azaltacaktır.

 


  • RTT, Round Trip Time, Ağ gidiş dönüş süresi
  • Bu dökümanı 427 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir