Alan Adı Kaydı Alan Adı Transferi Alan Adı Yenileme .TR Alan Adı Kaydı Whois Sorgulama Alan Adı Uzantıları
Bireysel Hosting Kurumsal Hosting Wordpress Hosting Multi Hosting
Türkiye VDS Sunucu Avrupa VDS Sunucu Özel Masaüstü Sunucu FOREX Sunucu
Türkiye Fiziksel Sunucu Avrupa Fiziksel Sunucu Yarı Fiziksel Sunucu Sunucu Barındırma Kirala Senin Olsun
Kurumsal E-posta IP Adresi Hizmeti Metro Ethernet Hizmeti Yedekleme Hizmeti
Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.
Detay Tamam

Reverse DNS Kaydı Ne işe Yarar ?

Gönderilen e-postanın gerçek kullanıcısından gelip gelmediğini belirlemek için geliştirilen bir yöntem olan RDNS (Reverse Domain Name System) hakkında bilgi vereceğiz

Reverse DNS Nedir?

DNS genellikle bir etki alanı adını bir IP adresine çözümlemek için kullanılır. Bu işlem ileri çözüm olarak bilinir ve internetteki bir siteyi her ziyaret ettiğinizde gerçekleştirilir. Reverse DNS (veya rDNS), adından da anlaşılacağı gibi, bir IP adresini bir alan adına geri çözümleme yöntemidir.

Reverse DNS Kaydı Ne işe Yarar?

İnternetten ip adreslerinin kime ait olduğunu check-host.net sitesi aracılığı ile sorgulayabilmekteyiz. 

RDNS kaydı hangi ip adresinin kime ait olduğunu anlamamıza  yardımcı olur. RDNS kayıtları bize yardımcı olduğu gibi bazı mail sistemlerine de yardımcı olur.

Mail sistemleri genellikle RDNS kayıtlarını kontrol eder ve ona göre spam mail ayıklaması yaparlar.

Mesela İsim Kayıt Bilişime ait bir sunucuya traceroute işlemini gerçekleştirirsek (Windows da tracert olarak geçmekte bu komut) RDNS kaydı olarak hosted.by.isimkayit.com olarak görünecektir.

Reverse DNS Bir İhtiyaç mıdır?

İnternet dünyasında yıllar öncesinde ters DNS geliştirmenin altında yatan nedenlere bakıldığında, bir mail gönderiminde gönderilen bu e-postanın sahibinden gelip gelmediğini tespit etme amacı bulunmaktadır. Çünkü bir mail gönderim işlemi yapıldığında, bu mailin gönderildiği sonucu ile beraber göndericinin IP adresi de gönderilir. İşte bu noktada IP adresi karşısında bu IP adresini satın alan ISP firmasının yazması gereken bir alan adı bulunur. Reverse DNS olarak adlandırılan kavram, bugün çoğu e-posta sunucusu tarafından mutlak olarak talep edilmektedir. Birçok kuruluş otomatik bir şekilde yazılmış PTR kayıtlarını almamakta ve bu adresleri kara listelerine eklemektedir.

PTR Kaydı Nedir?

PTR kaydı A kaydının tersidir. A kaydı, domaini bir IP’ye eşler, PTR kaydı ise bu IP’yi bir ana makine adına eşler. Bu iki kayıt birbirinden farklı olabilir. Yani isimkayit.com.tr 1.1.1.1 IP’ye sahipken 1.1.1.1 olan IP farklı bir ana makine adına tanımlı olabilir. PTR tanımlamasını genelde ISP servisleri yapmaktadır yani bir host hizmeti aldığınızda sunucu yada vps kiraladığınız da makineniz de ki yada kontrol paneliniz deki PTR kısmından bu kaydını giremezsiniz. Bu kaydın girilebilmesi için hizmet alınan ISP servisine kullandığınız IP adresi için istediğiniz ismi yazdırabilirsiniz.

PTR Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

PTR sorgulama işlemi en pratik yöntemi ile birlikte çevrimiçi araçlarda gerçekleştirilebilir. Örnek olarak bilgisayarda bu işlemi yapmaktan zorlanıyorsanız, çevrimiçi bir araç olarak bir IP adresine bağlı host adını öğrenmek açısından MX Toolbox çok sağlıklı bir kullanım imkanı sunuyor. Bu uygulamanın web sayfasına girdikten sonra sadece boş alan içerisinde bir web sayfası için IP adresini yazarak “Reverse Lookup” butonuna tıklamanız yeterli olmaktadır.

Eğer yine de çevrimiçi araçlar yerine bilgisayarda PTR sorgulama gerçekleştirmek istiyorsanız, ister Windows ister MacOS ister Linux işletim sistemlerinde dahili araçlar bulunmaktadır. Örnek olarak Windows işletim sistemi kullanıcıları sorgulama işlemi yapmak için öncelikle “Başlat” menüsüne girerek “cmd” komutu yazıp enter tuşuna basabilir. Açılan siyah arka planlı komut satırında istediğiniz bir IP adresinin host adını sorgulamak için “nslookup IP_ADDRESS” komutu yazılmalıdır.

Eğer MacOS veya Linux işletim sistemine sahip bilgisayarlarda aynı işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız, örneğin MacOS bilgisayarlarda terminal açıldıktan sonra veya Linux bilgisayarlarda Ctrl+Alt+T kombinasyonuyla terminal açıldığında, PTR sorgulaması için “dig -x IP_ADDRESS” komutu kullanılabilir.

PTR Kaydı Nasıl Yapılır? 

PTR nedir öğrendikten sonra bu kaydın nasıl yapılacağına yakından bir göz atalım. PTR kaydı yapabilmek için öncelikle bilgisayar konsolunuza erişim sağlıyor olabilmeniz gerekiyor. Ardından aşağıda yer alan 2 yöntemi kullanmanız gerekecek.

Nslookup veya Dig ile PTR Sorgulama : Windows ve Unix gibi işletim sistemleri kullanıcılarına kolaylık sağlamak adına DNS kayıtlarını kontrol edici dahili araçlar sunmaktadır. Windows genel olarak kullanılan bir işletim sistemi olduğu için bu işletim sistemi üzerinden PTR sorgulamayı anlatacağız. 

- Öncelikle Windows başlatma menüsünü açın ve CMD yazarak Enter ile aramayı başlatın. 

- Bu arama sonucunda siyah bir ekrana sahip komut satırı penceresi açılacaktır. 

  • IP adresinin host adını öğrenebilmek için nslookup IP adress kodunu komut satırına yazın ve çalıştırın.

- Karşınıza çıkan raporda adress ve name satırlarında aradığınız bilgilere ulaşacaksınız

Eğer işletim sisteminiz Linux veya Mac ise yine benzer adımları uygulayacaksınız. Sadece bu işletim sistemlerinde komut satırı penceresini açabilmek için CTRL + ALT + T tuşlarına basmanız gerekiyor. Daha sonra yukarıda belirtilen adımları uygulayabilirsiniz. Bu sefer de komut satırına dig –x IP Adress yazmalısınız. 

Çevrimdışı Araçlarla PTR Sorgulama : İstediğimiz IP numarasının hangi host adı ile eşleştiğini bulmak için kullanacağınız bir diğer yöntem ise çevrimdışı araçlardır. Bu araçlar internet üzerinden sundukları sistemleri sayesinde sizlere IP ile PTR sorgulama fırsatı sunuyor.

 


  • DNS, RDNS, REVERSE DNS, Reverse Domain Name System
  • Bu dökümanı 388 kullanıcı yararlı buldu.
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

Bunlar da yardımcı olabilir